Mi a nem diabéteszes perifériás neuropathia kezelése?

Alapbetegség kezelése

A perifériás neuropathia a Mayoclinic.com szerint a zsibbadást, bizsergést, fájdalmat, gyengeséget és más súlyosító érzeteket okoz a kezében és a lábában. A perifériás neuropathia az idegkárosodás, pl. Szisztémás betegségek, sérülések, vitaminszint-rendellenességek, fertőzések vagy toxinok általi expozíció következtében alakul ki. Bár ezek a kockázati tényezők perifériás neuropathiát okozhatnak, a cukorbetegség a leggyakoribb ok. A kezeléshez a beteg kockázati tényezőinek alapos felmérése szükséges, így a megfelelő kezelési terv elkészíthető.

Gyógyszerek

A MedlinePlus szerint a perifériás neuropathiát okozó mögöttes betegség kezelése az első lépés a kezelési tervben. A cukorbetegség, a Guillain-Barre-szindróma, a rheumatoid arthritis, a sarcarcoidosis vagy más alapbetegségek kezelése megakadályozza az idegkárosodást, és egyes esetekben károsodást okoz. Ha a beteg nem ismeri a perifériás neuropathiát okozó mögöttes betegségeket, akkor gondoskodnia kell arról, hogy orvosa tájékoztassa az általa tapasztalt egyéb abnormális tüneteket: ebben az esetben az orvos vérvizsgálatot végezhet, vagy más diagnosztikai vizsgálatokat végezhet. Annak megállapítása, hogy az alapbetegség perifériás neuropátia-e. Ha egy teszt pozitívvá válik, az orvos kezeli az alapbetegséget a perifériás neuropátia tüneteinek enyhítésében.

Fizikoterápia

A MayoClinic.com szerint a perifériás neuropátia különböző gyógyszerekkel kezelhető. Az enyhe tünetek kezelésére használt gyógyszerek első típusa az over-the-counter fájdalomcsillapítás. Súlyosabb esetekben az orvos opiátokat vagy egyéb kábítószereket írhat fel. Más lehetőségek közé tartoznak a görcsroham elleni gyógyszerek, amelyek szintén segíthetnek a perifériás neuropátia tüneteinek kezelésében. Bár hatékonyak, az orvosok nem tudják, hogy ezek a gyógyszerek hogyan segítenek az idegi tünetekben. A fájdalomcsillapítók és a görcsroham elleni szerek mellett az orvos a lidacaine tapaszt vagy antidepresszánsokat írhat elő a tünetek enyhítésére. Ezért a betegeknek alaposan meg kell beszélniük a kezelési lehetőségeket orvosával, mielőtt folytatná.

A fizikai terápia előnyös lehet a perifériás neuropathia tüneteinek kezelésében. A fizikoterapeuta megtanítja a páciens gyakorlatait, és speciális módozatokat alkalmaz a tünetek javítására, az izomerõ növelésére és az ellenõrzés javítására. Ezenkívül a fizikai terapeuta javasolhatja a MedLine Plus szerint a speciális mozdulatokat vagy a hasítékokat, amelyek javíthatják a mobilitást és az érintett láb használatát. Ezért a páciensnek biztosnak kell lennie minden fizikai terápiás foglalkozásban, hogy a perifériás neuropátia számára a lehető legnagyobb haszonnal járjon.