Mi a különböző típusú sonogramok?

Áttekintés

A szonogram az emberi test belsejében lévő kép. Ezt ultrahangnak is nevezik, és a képet egy olyan gép hozta létre, amely nagy frekvenciájú vagy ultrahangos hullámokat használ. Nem használja a sugárzást. Amikor a gép elküldi a hanghullámokat, a test belsejéből visszahúzza a szerkezeteket, és összegyűjti őket egy számítógép, amely létrehozza a képet. Számos különböző típusú sonogram létezik.

echocardiogram

Az echokardiogram a szív szonogramja. A szív megítélésének alapvető része, hogy megmutatja működését és szerkezetét, mondja Anthony DeMaria, a “Hurst’s Heart” -ból. “Egy transthoracikus echocardiogramban vagy egy TTE-ben a hanghullámokat küldő eszköz A bordákon. A nyelőcső belsejében egy TEE, vagy transzszeofageális echokardiogram. A szonogram a szív vagy a szívizom szelepeiben fellépő rendellenességeket észlelheti. Azt is láthatja, hogy a szív szívszerűen vérzik.

Abdominális ultrahang

Ez az ultrahang a hasadagoló szervek képét mutatja, beleértve a lépet, a májat, a veséket, az epehólyagot és a hasnyálmirigyet. Az orvosok kedvelik ezt a képalkotó vizsgálatot a gyermekek és a gyermekes gyermekek számára, mivel a hasi röntgenektől eltérően nem használja a sugárzást, magyarázza Dr. Frederick Makrauer, “Jelenlegi diagnosztika és kezelés: gasztroenterológia, hepatológia és endoszkópia”. Ez a típusú szonogram értékeli az epeköveket, a veseköveket, a hasnyálmirigy-gyulladást, a csecsemőmirigy-gyulladást, a májrákot és a hasi aorta aneurizmust. A hasnyálmirigy gyulladás a hasnyálmirigy, míg a mellkasi gyulladás a gyulladás a függelék. Az aneurysma az artériás fal gyengeségéből adódó duzzanat.

Duplex ultrahang

Ez a fajta szonogram a véráramlást mutatja a nagy artériában vagy vénában a nyakon, a hasban, a karokon és a lábakon. Megvizsgálja a véráramlás irányát, és megmutatja, hogy vannak-e akadályok a normális véráramlásra. Az orvos elrendelheti ezt a vizsgálatot, hogy lássa, van-e valakinek mélyvénás trombózisa vagy DVT-je. Ebben a rendellenességben az embernek nagy vérrögben vérrögje van a lábában vagy a medencében. A vérrög utazhat az egész testben, súlyos problémákat okozva. A duplex ultrahangot az ateroszklerózis észlelésére használják az agyat szállító lábakon vagy carotis artériákban.

Szülési Sonogram

A szonográfia az egyik legfontosabb eredmény a magzat és az anya gondozásában, írja F. Gary Cunningham, a “Williams Obstetrics” című könyvében. Az orvosok évtizedek óta alkalmazzák a szülészeti szonogramokat magzati kockázatok nélkül, és most elengedhetetlen része A szülés előtti gondozásban. A szonogram ellenőrzi a magzat növekedését, a korukat, a magzat vagy placenta esetleges rendellenességeit, a többszörös magzat jelenlétét és a magzat körülvevő és védő magzatvíz mennyiségét. Még a szív mozgását is láthatja, ha az embrió csak 5 mm hosszú.