Mi a b6 és b12 felesleg veszélye?

Ajánlott táplálékkiegészítők

A B6 és B12 vitaminok egyaránt vízben oldódó B-komplex vitaminok, és míg a szervezet vizelettel vizelettel kiválaszthatja a vízben oldódó vitaminok feleslegét, képes arra, hogy későbbi felhasználás céljából felesleges B12-vitamint tároljon a májban. A B6-vitamin elengedhetetlen a fehérje-anyagcseréhez, a hemoglobin termeléshez és az oxigénellátáshoz, a neurológiai és immunfunkcióhoz, valamint a triptofán niacinhoz való átalakulásához. A B12 vitamin fontos szerepet játszik a DNS-termelésben, a vörösvérsejt-képződésben, a neurológiai funkcióban és a zsír- és fehérje-anyagcserében.

A hiányosságok kockázata

A B6 vitamin napi ajánlott étrendi támogatása vagy RDA értéke 1,3 mg a férfiak és a nők esetében 19,50 év között, 1,5 mg az 50 év feletti nőknél, 1,7 mg az 50 év feletti férfiaknál, 1,9 mg a terhes nőknél és 2 mg a szoptatás idején A nők szerint a Nemzeti Egészségügyi Intézet Diétás Étrendkiegészítők. Dúsított gabonafélék, burgonya, csirke, sertéshús, marhahús, bab, mag és dió mind kiváló forrásai a B6-vitaminnak. A B12-vitamin RDA 2,4 mcg a 14 évesnél idősebbeknél, kivéve a terhes és szoptató nőket, akiknek naponta 2,6 és 2,8 millió B12-vitamint kell fogyasztaniuk. A dúsított gabonafélék, a marhahús, a kagyló, a hal és a tejtermékek mindegyike jelentős mennyiségben tartalmaz B12 vitamint. A gomba az egyetlen ismert, nem állati eredetű élelmiszer, amely természetes eredetű B12-vitamint tartalmaz.

A toxicitás kockázata

A B6-vitamin-hiány szokatlan az iparosodott világban, de a bőr gyulladását, fájdalmas nyelvét, émelygést, vérszegénységet, veseköveket, ingerlékenységet, depressziót, zavartságot és görcsöket okozhat. A B12-vitamin hiányosságait megaloblasztikus anémia, fáradtság, gyengeség, székrekedés, étvágytalanság, súlycsökkenés, koordinációvesztés, zavartság, memóriavesztés, dementia, száj- vagy nyelvérzékenység, bizsergés vagy zsibbadás jellemzi a végtagokban.

Az Orvostudományi Intézet Élelmiszer- és Táplálkozási Tanácsa a felnőttek 100 mg-os adagja számára a B6-vitamint vagy a legnagyobb napi dózist a 100 mg-ot meghaladóan elfogadható beviteli szintet határozza meg. Nagyobb dózisok a karok és lábak idegkárosodásához vezethetnek. Az idegi károsodást napi 500 mg-nál kevesebb adagban jelentették. A Nemzeti Egészségügyi Intézet Diétás Étrend-kiegészítők jelentése szerint nincsenek ismert mellékhatások a túlzott B12-vitamin fogyasztás miatt. A vizsgálatok nem mutattak toxikus hatást olyan egyéneknél, akik az ajánlott táplálékkiegészítést 400-szor meghaladták öt évig.