Milyen kezelések vannak az akillus csontok számára?

Áttekintés

A csontkúpokat az extra csontnövekedés okozza, és évekig létezhet anélkül, hogy bármilyen tünetet okozna. Ezekben az esetekben nem szükséges kezelés. Ugyanakkor a közeli szöveteket, idegeket és izmokat is dörzsölhetik, fájdalmat és duzzanatot okozhatnak. Ha az Achilles-ín közelében lévő csontpótlás – a bokája hátulján – fájdalmat okozhat különböző mozgásokkal. A betegség kezelése a pihenőhelytől a műtéttől függ, a tünetek súlyosságától függően.

RIZS

Ha az Achilles-ín közelében lévő csontok a közeli szöveteken dörzsölnek, akkor a sarok területén nyújthatnak bursitist. Ez a körülmény általában a retrocalcaneal bursa-t érinti, amely a sarkában lévő, folyadékkal töltött zsák, ahol a borjú izma a sarokcsonthoz kötődik. A kezelés első lépése a gyulladás csökkentése. Ez magában foglalja a pihenést, a jég használatát, a terület összenyomását vagy csomagolását és a láb emelését – a RIZS kezelést. Gyulladásgátló gyógyszereket írhatnak fel, ha a duzzanat súlyos. Általában nem ajánlott a szteroidok bejuttatása erre a területre, mert gyengíthetik az Achilles-ínt és megszakítják.

Változások a cipőkhöz

A túlhasználat vagy túlképzés az Achilles-ínt és a sarokcsontot hangsúlyozza. Mivel ezek a területek gyengülnek, a csontcsontok megerõsítésére kísérletezhetõek. A tünetek kezeléséhez szükség lehet a lábbeli korrekciójára. Ez magában foglalhatja az extra párnázást a cipőben, egy sarokcsészével a sarok felemelésére vagy a kopott cipő típusának megváltoztatására. Ezenkívül a podiatrikus értékelheti a gyalogos mintákat, és megvizsgálhatja ívét. Az ortotikumokat a problémák korrigálására úgy tervezik meg, hogy a sarok és az Achilles-ín nyomása lehessen.

Fizikoterápia

A fizikoterapeuta megtervezheti az Achilles-ín körüli izmok erősítő programját. Ez segít nyomást gyakorolni az ínről. Kíméletes nyújtási programot kell kialakítani, hogy a terület rugalmas legyen és kevésbé hajlamos a sérülésre. Hasznos lehet egy tréner vagy coach felülvizsgálati képzési technikája, és javaslatokat tesz annak elkerülése érdekében, hogy túlterheltek és nem megfelelő képzési elvek, amelyek hozzájárulhatnak ehhez a feltételhez. A cél az, hogy aktív maradjon, miközben csökkenti a sarok és az Achilles-ín kopását.

Sebészet

Ha a konzervatív intézkedések nem segítenek a tünetek enyhítésében, műtétre lehet szükség. Miután a tünetek krónikussá válnak, szükség lehet a csontok eltávolítására és az Achilles-ín újbóli csatolására. Mivel ez a terület gyenge a vérellátással, a műveletek helyreállítása akár három hónapig is eltarthat. Ezen időszak után fizikai terápia szükséges lehet, és akár egy vagy két évig is eltarthat, hogy visszatérjen az előadások szintjére. A legjobb megoldás a kezelés megkezdése, amint a tünetek úgy tűnik, hogy megakadályozzák az állapot romlását és krónikusodását.