Mi okozza a hüvelyi irritációt?

Változás kora

A legtöbb nő élete során valamilyen hüvelyi irritációt tapasztal. A hüvelyi irritáció akkor fordul elő, amikor a finom hüvelyi szövetek fájdalmasak, szárazak vagy viszketnek, a Dr. Spock honlapja szerint. A hüvelyi irritáció tipikusan akkor fordul elő, amikor a hüvelyi szövetek gyulladnak, mivel a hüvelyben a baktériumok túlsúlyosak. A hüvelyi irritáció pontos oka változik, de összefüggésben lehet a korral és a hüvelyi irritáló szerek jelenlétével, a Medline Plus szerint.

Trichomoniázis

A hüvelyi irritáció gyakori oka a menopauza. A menopauza általában akkor fordul elő, ha az asszony nem folytat menstruációt 12 egymást követő hónapban, az Észak-Amerikai Menopauza Társaság szerint. A menopauza kíséri az ösztrogén csökkenését, és a termékenység végét jelenti. A legtöbb nő a menopauza 40-55 éves kor között tapasztalható, de előfordulhat, hogy korábban vagy később jelentkezik a Medline Plus szerint. A menopauzális nők hüvelyi szárazságot, irritációt vagy fertőzést tapasztalhatnak a nemi közösülés után, mivel a hüvelyi fal elhomályosítja, lerövidíti és elveszíti a rugalmasságot. A kezelés általában hormonpótló terápia, életmódbeli változások vagy gyógyszerek.

Bakteriális vaginosis

A trichomoniasisban szenvedő nők gyulladt és irritált hüvelyi területet tapasztalhatnak. A trichomoniasis egy gyakori szexuális úton terjedő betegség, amely akkor következik be, amikor egy parazita fertőzi a hüvelyet a szexuális aktivitás során. A nőnek hüvelyi irritáció tünetei lehetnek, mivel a fertőzés a reproduktív traktuson keresztül jár, és gyengéd hüvelyi szöveteket gyullad. A tünetek akár négy nappal a fertőzött partnerrel való szex után is megjelenhetnek, és lehetnek tejszerű vagy vizes szürke, zöld vagy sárga hüvelyi kibocsátás, kellemetlen szag, hüvelyi fájdalom, viszketés és gyengédség, fájdalmas szexuális közösülés, szexuális tevékenység után vérzik, duzzadt A szédülés és a fájdalmas vizelés, a Kids Health szerint. Ritka esetekben a fertőzést a parazita fertőzött tételekkel, pl. WC-vel vagy nedves törülközővel szoros kapcsolatban érintheti. Bár a tünetek önmagukban eltűnhetnek, a kezelés általában a metronidazol vagy a tinidazol vényköteles gyógyszerekből áll.

A bakteriális vaginosis irritálja a finom hüvelyi szöveteket. A bakteriális vaginosis egy gyakori hüvelyi fertőzés, amely elsősorban a szülési korú nőknél fordul elő, a Centers for Disease Control és Prevention című tanulmány szerint. A bakteriális vaginosisban szenvedő nők irritálódhatnak, ha a hüvelyi környezetben bekövetkező változások a káros baktériumok túlnövekedését okozzák. A fertőzés tünetei tipikusan vékony, fehér hüvelyváladékúak, amelyek halszerű illattal rendelkeznek, és fájdalom, viszketés vagy égő kíséri. A több partnerrel való szexuális kapcsolat vagy a douching miatt a nők veszélyeztethetik a bakteriális vaginózis kialakulását, a Centers for Disease Control és Prevention szerint. A bakteriális vaginosis tipikusan felszabadul a kezelés nélkül, de néhány betegnek szüksége lehet antibiotikumra a fertőzés gyógyítására.