Mi az oka az ismétlődő bronchitisnek?

Áttekintés

A tüdőben lévö légcsövek gyulladása bronchitiszhez vezethet. A vírusos fertőzés akut hörghurutot okoz, és néhány napig tarthat. Köhögés, zihálás, torokfájás és láz léphet fel. A krónikus vagy visszatérő hörghurut az idő múlásával kialakuló mögöttes rendellenességekből ered. A Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint később fordulhat elő krónikus köhögés, amely nyálkahártyát, sípoló légzést, légszomjat és láb- és lábduzzadást okoz.

Dohányzó

A dohányosok 40 százaléka krónikus bronchitist vált ki, jegyzi meg a Marylandi Egyetemen. A dohányosok hajlamosabbak a tüdőgyulladásra, a hörghurutra és a tüdőtágulatra, annál inkább füstölnek. A krónikus bronchitis akár több hónapig is eltarthat. A dohányzás abbahagyása segít az embereknek elkerülni az ismétlődő bronchitist. A családtagok és a dohányzókkal élők fokozzák az akut és krónikus bronchitist, a MayoClinic.com szerint. A dohányzókkal élő gyermekek nagyobb valószínűséggel alakulnak ki bronchitis, asztma, tüdőgyulladás és megfázás. Az idősebb felnőttek nagyobb kockázatot jelenthetnek a légzőszervi megbetegedések miatt, mivel a füstnek kitett.

Az irritáció kitettsége

A gyakori vagy hosszú távú szennyeződés, por vagy egyéb levegő irritáló hatás ismétlődő bronchitishez vezethet. Néhány embernek nagyobb a kockázata a foglalkozási hörghurut kialakulásának, ha szemek, textíliák, ammónia, klór, kén-dioxid, bróm vagy erős savakkal dolgozik, jegyzi meg a MayoClinic.com. Az irritáló anyagok idővel károsíthatják a tüdőt, és száraz köhögést termelhetnek hörghurutban szenvedőknél. Az irritáló hatása növeli a légúti fertőzés kialakulásának esélyét. Azok a személyek, akik füstölnek, vagy akiket másodlagos füstnek tesznek ki, szintén növelhetik a fertőzések kialakulásának kockázatát, mivel más légúti irritáló hatásúak. Sok ember elkerülheti a bronchitisz jövőbeli rohamait azáltal, hogy távol tartja magát az anyagtól.

GERD

A GERD néven ismert gastrooesophagealis reflux betegség miatt a gyomorsav folyamatosan visszatér a nyelőcsőbe, és krónikus köhögéshez és bronchitishez vezethet. A GERD fő tünete a gyomorégés. Bár sokan éhesen tapasztalják a gyomorégést, a GERD-ben szenvedők gyakran szenvednek. Bal kezeletlenül a betegség károsíthatja a nyelőcsövet a gyomorsavból és a köhögésből. A tartósan gyengített izomszelep a nyelőcsőben GERD-t okoz. A gyógyszeres kezelés és bizonyos táplálkozási változások, amelyek megakadályozzák a gyomorégést, sok embert segítenek. Bizonyos esetekben a műtét megerősítheti az izomszelepet, hogy megakadályozzák a gyomorégés tüneteit és egyéb problémákat.