Mi a tinédzserek szkizofrénia tünete?

Áttekintés

A skizofrénia súlyos pszichiátriai állapot, amelyet szokatlan észlelések, gondolatok és viselkedés jellemez. A skizofrénia kialakulása tipikusan korai felnőttkorban jelentkezik, de a serdülőkorban kialakulhat. A serdülőkori skizofrénia, ha aggodalomra ad okot, rosszabb prognózisnak tekinthető a skizofrénia korai megjelenésével, az Amerikai Pszichiátriai Szövetség szerint.

Bizarr viselkedés

A skizofréniában szenvedő serdülők bizarr viselkedést vagy beszédet vehetnek igénybe. Például visszasétálhatnak, vagy ismétlődően mozoghatnak. A bizarr, ismétlődő viselkedés jellemzője a serdülő skizofrénia, mint a felnőttkori skizofrénia, amint azt Dr. Chris Hollis, a “Pszichiátriai előrehaladás” című 2000.

Zavaros gondolkodás

Néha a skizofréniával rendelkező serdülők zavart gondolkodást mutatnak. Az Amerikai Gyermek- és Ifjúsági Pszichiátria Akadémiája szerint összekeverhetik azt, amit a televízióban vagy álmaikban látnak a valóságban. Amikor megpróbálják meggyőzni őket a keveredésről, a skizofréniával rendelkező tizenévesek megvédik a zavaros hiteket.

Szervetlen gondolkodás vagy beszéd

A skizofréniában szenvedő serdülők értelmetlen vagy disorganizált módon beszélhetnek, hasonlóan egy skizofréniás felnőtthez. Amikor beszélnek, nehézségekbe ütközhetnek a témában, vagy olyan szavakat és kifejezéseket kombinálhatnak, amelyeknek nincs értelme. Emellett lassan beszélhetnek, néhány szót kiejtenek, vagy nem adnak választ a kérdés megválaszolásakor. Néha egy skizofréniás tinédzser abbahagyja a mondat közepén való beszélgetést.

hallucinációk

A hallucinációk közé tartozik az objektumok megtekintése, hangok hallatszása, szagok szaggatása, szenzáció érzése vagy ízek kóstolása, amelyek nem valósak. Példák a hallucinációkra: látni rózsaszín elefántokat és hallani a hangokat, amikor senki más nincs jelen. Néha a skizofréniával rendelkező tizenévesek beszélnek magukkal, vagy valami ok nélkül nevetnek. A “Psychological Bulletin” 1977 májusi számában végzett kutatás klasszikus áttekintése szerint a skizofréniás személy válaszolhat a hallucinált hangokra. Bár hallucinációk fordulnak elő serdülőkori skizofréniában, kevésbé gyakoriak, mint a felnőtteknél, amint azt a “Pszichiátriai előrehaladás” című 2000. márciusi számában is közöltük.

A téveszmék furcsa vagy fantáziadéptelennek tűnnek, ami nyilvánvalóan hamis, de a téveszmékkel rendelkező személy meg van győződve arról, hogy a hit valóságos. Ezt a meggyőződést nem igazolja az egyén vallási vagy kulturális háttere. Néhány példa a téveszmékre, mert meg van győződve arról, hogy híressé válik, ha nem, és egy családtag vagy tanár mérgezi meg.

Kevés vagy semmi érzelem jelentkezik a skizofrénia alatt álló tizenévesek között. Lehet, hogy üres kifejezésük van az arcukon, vagy érzelmileg laposnak tűnnek. Az érzelmek nem megfelelőek lehetnek a helyzethez. Például egy skizofréniás tinédzser nevethet a szeretett halála hírében. A serdülőkori skizofréniát laposabb vagy nem megfelelő hatás jellemzi, mint a felnőttkori skizofrénia, az “Előrehaladások a pszichiátriai kezelés” című 2000. májusi kiadása szerint.

A skizofréniában szenvedő serdülők a személyi higiénia csökkenését mutatják. Lehet, hogy a testszaga nem fürödik vagy rosszul lélegzik, ha nem fogat fogat. Néha szokatlannak tűnhetnek, ha nem fésülik el a hajukat, vagy vasalják a ruhájukat.

A skizofréniás serdülők körében gyakori a társadalmi visszavonulás és a baráti kapcsolatok megteremtése és megtartása. Elkezdhetik elkerülni vagy figyelmen kívül hagyni mások, vagy tartani szegény szemkontaktust beszélgetés közben. Ezenkívül a skizofréniával küzdő serdülők nem érdeklődhetnek az élvezetes tevékenységekben való részvétel iránt, mivel nehézségekbe ütköznek az élvezet élvezetében. A szocioterápia visszahúzódása és a hajlamosság gyakran a skizofrénia kialakulása előtt zajlik a tizenévesek körében, és a pszichiátriai zavarok mutatója lehet a “British Journal of Psychiatry” 1998 áprilisi kiadásában.

téveszmék

Lapos vagy nem megfelelő befolyás

Szegény higiénia

Társadalmi lemondás és képtelenség a barátok megtartására és megtartására