Mely élelmiszerek tartalmaznak kalcium-kloridot?

Áttekintés

Tartósítószerként kalcium-kloridot találnak különféle snackekben, italokban, sportitalokban és különlegességekben. A kalcium-klorid megakadályozza az élelmiszer károsodását, hanem a lényeges ásványi kalciumot is biztosítja, növelve ezzel a termék táplálkozási minőségét. Az élelmiszerek magas nátriumtartalmával és a megfelelő kalciumbevitel hiányával kapcsolatos aggodalmak miatt sok gyártó kalcium-kloridot, nátrium-klorid vagy asztali só helyett enyhén sós ízeket ad hozzá termékeihez.

Paradicsomkonzervek

A konzervkonzerv mind tartósítószert tartalmaz, mind a táplálkozás és a termék minőségének javítása érdekében. A konzerves egész és a kockára vágott paradicsom számos márkája tartalmaz kalcium-kloridot, amely a paradicsom szilárdságának fenntartására szolgál. Az alacsony nátriumot vagy a nátriumot nem tartalmazó konzerv paradicsomtermékek kalcium-kloridot adnak hozzá, hogy enyhén sós ízeket adjanak nátrium hozzáadása nélkül. A hozzáadott kalcium-klorid nélküli márkák foltosnak tűnnek, és áttetsző textúrájúak. A kalcium-klorid által biztosított feszesebb textúra lehetővé teszi, hogy a konzerv paradicsom jobban megtartsa a főzést.

italok

Számos ital adhat kalcium-kloridot a teljes elektrolit feltöltő formulájának részeként. Az Egyesült Királyságban a kalcium hozzáadása jogszabályi követelmény minden palackozott vízben. Dr. Lee Coyne táplálkozási tanácsadója, előadója és szerzője azt állította, hogy a “sportitalok” címkével ellátott termékek az izzadtság során elvesztett elektrolitokat eredményezik a tartós testmozgás során, és megállapítja, hogy a legjobb italok hat elektrolitot tartalmaznak, beleértve a kalciumot és a kloridot.

Tofu és szójabab túró

A tofu, amelyet úgy is neveznek, mint a szójabab túró, magában foglalja a szójatej-fehérjék koagulálását vagy kicsapását a szójatejből és a keletkező sertések préselését. A szójafehérje kicsapása, egy finom folyamat, magában foglalja a só hozzáadását, hagyományosan kalcium-szulfát vagy kalcium-klorid. A gyártók gyakran kalcium-kloridot használnak, mivel kevésbé készségeket igényelnek, mint a kalcium-szulfát, és az oldékonyság növelése miatt csak a felére van szükség. A kalcium-kloridnak sincs észrevehető íze a végtermékben, de biztosítja, hogy az így kapott tofu gazdag kalciumban, fontos ásványi anyag a csontritkulás kezelésére és megelőzésére.

Sajt

A tofu gyártáshoz hasonlóan a sajttermeléshez hozzá kell adni a sót a tejfehérje koagulációjának és kicsapódásának elősegítéséhez, különösen pasztőrözött tej használata esetén. A pasztőrözött tej kimeríti a kalciumot. A kalcium-klorid hozzáadásával a koaguláció segíti a sajtot, és biztosítja, hogy a túró nem keveredik fel keverés közben. A különféle sajtok, köztük a lágy sajtok, például a mozzarella és a kemény sajt, például a cheddar, tartalmaznak kalcium-kloridot.

A kalcium-klorid megőrzi friss alma szeleteket, megakadályozva a barna szín képződését az alma szeletek oxigénnel történő érintkezésével. Az aszkorbinsav, a kalcium-klorid és a nátrium-hidrogén-karbonát kombinációja szinergikus hatást eredményez, megszünteti a szulfitok használatát, ami gyakran kellemetlen ízeket vagy szagokat ad az almának. A kalcium-klorid hozzáadásra kerülhet a speciális almalék létrehozásában is. Ferrán Adriá séf, El Bulli – Roses, Spanyolország kalcium-kloridot használ, hogy egyedi alma finomságot hozzon létre. A fagyasztott pépes almakeveréket kalcium-klorid-oldatba engedve, Ferrán Adriá séf gyorsan süt, törzseket és öblítik az elegyet, és alma kaviárt hoznak létre.

Almák