Mit irányítanak az agy részei?

Medulla Oblongata

Az agy a test legösszetettebb része. Ellenőrzi mozgalmainkat, kommunikációnkat, döntéseinket és érzéseinket, valamint szervezeteinket. A Duke Egyetem neuro-tudományai azt írják, hogy az emberi agy hat alapvető részből áll: a medulla oblongata, a pons, a középagy, a kisagy, a diencephalon és a cerebrum. A nagy területek összetett funkciókra, például gondolkodási és érzelemképességre, nyelvhasználatra és emlékezetük tárolására szolgálnak. Az idegtudósok még mindig megpróbálják megfejteni, hogy melyik agyi részek együtt dolgoznak e feladatok elvégzésére.

Pons

A medulla oblongata szabályozza a tüdőt, a szív és a vérnyomást, és olyan reflex központokat tartalmaz, amelyek hányással, köhögéssel, tüsszentéssel és nyeléssel járnak.

középagy

Pons “jelentése latin híd, és a pons hídként működik az agy különböző részei között, továbbá szabályozza az alvást és a tudatot, a légzést, a hólyagok szabályozását, hallását, egyensúlyát, ízét, nyelését, szemmozgását és a nyál szekrécióját És könnyek.

Kisagy

A középgömb a ponnákkal és a medullával együtt épít az agytörzset, és több részből áll. A tectum szabályozza a szemmozgást, a hallás és a látás reflexeit és a feldolgozást. A tegmentum vezérli a reflexeket. Az agyi pedikulák az önkéntes motorfunkciókat befolyásolják. A Substantia negra olyan dopamint termel, amely számos agyi funkciót irányít, beleértve a viselkedést, a megismerést, az önkéntes mozgást, az alvást, a hangulatot, a figyelmet és a tanulást.

diencephalonban

A kisagy vagy a “kis agy” részt vesz a mozgás, a testtartás, az egyensúly és a motoros tanulás szabályozásában és koordinálásában.

A diencephalon két fontos struktúrája a thalamus és a hypothalamus. A thalamus reléként szolgál az agykéreg és más agyi részek között. Minden szenzoros jel, kivéve a szagot, belép a thalamusba, és neuronjai továbbadják az agykéregnek feldolgozás céljából: A hipotalamusz részt vesz a homeosztázisban, vagy a test egyensúlyában, az érzelmekben, a szomjúságban, az éhségben és a cirkadián ritmusokban vagy a test alvó / ciklus. Szabályozza továbbá a belső szerveket szabályozó autonóm idegrendszert is. A hypothalamus az agyalapi mirigyet szabályozza, amely hormonokat termel, amelyek befolyásolják a hormontermelő mirigyeket.

A cerebrum a diencephalonnal együtt az előagyat építi. Az agy a legnagyobb része az emberi agynak, és a magasabb agyi funkciókhoz kötődik, beleértve a gondolkodást is. Az agy legkülső része az agykéreg. A kéreg két félgömbje van: a bal, amely a test jobb oldalát irányítja, és a jobb oldali irányítja a bal oldalt. A jobb oldal művészi, a bal oldali pedig racionálisabb. A kéreg négy részre vagy lebenyekre oszlik. Az elülső lebeny indoklással, tervezéssel, problémamegoldással, nyelvvel és magasabb érzelmekkel, például empátiával és altruizmussal társul. A parietális lebeny szabályozza a mozgást, a tájolást, a látás figyelmet és a fájdalomérzést. Az occipitális lebeny a vizuális szenzációt és a feldolgozást szabályozza, és a temporális lebeny hallással, beszéddel, memóriával és érzelmekkel társul. Az agyban eltemetve a limbikus rendszer, az “érzelmi agy”. Tartalmazza az amygdala és a hippocampus, valamint a thalamus és a hypothalamus részeit. Az amygdala olyan érzelmekben vesz részt, mint a boldogság és félelem, valamint az érzelmi emlékek tárolása. A hippocampus fontos a memóriához és a tanuláshoz, valamint a térbeli kapcsolatok értelmezéséhez.

Nagyagy