Milyen veszélyekkel jár az antibakteriális ké szappanok és tisztítószerek?

A juttatás hiánya

Az antibakteriális kézi szappanok és tisztítók egyszerűvé és gyorsabban képesek megölni a baktériumokat. Az antibakteriális azonnali kézi tisztítószerek segítenek olyan környezetekben és helyzetekben, ahol nehéz lehet a mosdóhoz mosni a kezét. A triclosan összetevőt tartalmazó antibakteriális tisztítószerek azt állítják, hogy több csíra elleni védelmet kínálnak, mint a modern társadalomban jelen lévő legvírusabb betegségek, például a staphylococcus, az influenza és a strep. Azonban az antibakteriális szappanok bizonyos kockázatokat jelentenek a megadott előnyök mellett.

Antibiotikum rezisztencia

Az antibakteriális szappanok nem lesznek hatékonyabbak a baktériumok elpusztításánál, mint a rendszeres szappan, a Harvard School of Public Health szerint. Az egyetem azt állítja, hogy a kézmosás rendszeres szappannal és vízzel 30 másodpercig 58 százalékkal csökkenti az egészségügyi dolgozók baktériumszámát. Továbbá, az antibakteriális szappanok túlzott hatása lehet az erősebb, mint amennyi szükséges a munkához.

Endokrin zavarok

Az antibiotikum-rezisztencia súlyos potenciális probléma az egészségügyi területen. Az antibiotikum rezisztencia azt jelenti, hogy bizonyos baktériumok olyan erősek, hogy antibiotikumokkal már nem sikerül hatékonyan kezelni őket, és az ilyen betegségekkel küzdő emberek sokkal nehezebb gyógyulási folyamatokkal szembesülnek. A Tufts Egyetem szerint az antibakteriális tisztítószerek hozzájárulhatnak az antibiotikum-rezisztens baktériumok problémájához, különösen az orvosi személyzet által.

A triklozán, az antibakteriális szappanok és tisztítószerek hatóanyaga az endokrin rendellenességhez és a rákhoz köthető. A Colby Egyetem szerint a triklozán ösztrogén hatású és stimulálja a mellrákos sejtek növekedését. A triklozán szintén megzavarhatja a pajzsmirigy megfelelő működését. A rossz pajzsmirigyfunkció depresszióhoz, súlygyarapodáshoz, fáradtsághoz és memóriavesztéshez kapcsolódik.