Milyen kezelések a túlzott arcszőrzetre?

Áttekintés

Túlzott arcszőrnövekedés akkor jelentkezik, amikor a szervezet túl sok férfi hormont termel. A megnövekedett férfi hormontermelés okai közé tartozik a policisztás petefészek szindróma (PCOS), a mellékvese daganatok, a mellékvese hyperplasia és a petefészek-daganatok. Míg a gyantázás és a tépés eltávolítja a hajat ideiglenesen, a túlzott szőrnövekedés okai kezelése hosszú távú eredményeket biztosít.

Szájon át szedhető fogamzásgátló

Egyes fogamzásgátló tabletták gátolják a tesztoszteron termelését a petefészkekben. Ezek a vényköteles gyógyszerek közé tartoznak az etinodiol-diacetát, a dezogesztrel, a noretindron, az etinil-ösztradiol norgesztimáttal és az etinil-ösztradiol drospirenonnal. Mivel a tesztoszteron termelése csökken, a szőrnövekedés lelassul, és a haj kevésbé jelenik meg az arcon. A túlzott arcszőrzet kezelésére alkalmazott fogamzásgátló tabletták mellékhatásai közé tartozik a mellérzékenység, émelygés, fejfájás, magas vérnyomás és fokozott vérrögképződés.

eflornitin

A túlzott arcszőrű nők az eflornitint (Vaniqa) használják a haj növekedésének megelőzésére. Ez a vényköteles gyógyszer blokkolja a szőrnövekedéshez szükséges enzim (ornitin-dekarboxiláz) hatásait. Ez lehetővé teszi, hogy a hatóanyag közvetlenül a szőrtüszőkön működjön, és megakadályozza az új haj kialakulását. Az American Academy of Family Orvosok beszámol arról, hogy a túlzott hajú nőknek ezt a gyógyszert naponta kétszer kell alkalmazni az arcra, a második alkalmazás pedig az első után nyolc órával.

flutamid

Vényköteles flutamid (Eulexin) a férfi hormonok ellen hat, amelyek túlzott arcszálakat okoznak. A gyógyszer mellékhatásai közé tartoznak a hasmenés, a nemi vágy elvesztése, bőrkiütés, impotencia, hőhullámok, megnagyobbodott mellek, vizelet elszíneződése, vér a vizeletben és a végbélgyulladás, a Drugs.com szerint.

A spironolakton

A spironolakton (Aldactone) szintén megakadályozza, hogy a férfi hormonok a szervezetben túl sok hajnövekedést okozzanak. Mivel a vényköteles gyógyszernek vizelethajtó tulajdonságai vannak, fokozott szomjúság alakulhat ki, és megváltozhat az előállított vizelet mennyisége. Egyéb mellékhatások közé tartozik a szédülés, hangulatváltozások, gyengeség, fáradtság, menstruációs változások, izomgörcsök és a szexuális funkciók problémái.

A policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedő nők gyakran túlzott arcszőrzetben, inzulinrezisztenciában és pattanásokban fordulnak elő. A prescription metformin (Glucophage) csökkenti a májban előállított glükóz mennyiségét, a Joslin Diabetes Center szerint a Harvard Egyetemen. Ennek következtében kevesebb arckrém, fokozott érzékenység az inzulinnal és kevesebb akne-probléma jelentkezik.

metformin

leuprolid

Az orvosok leuprolidot írnak le (Lupron) olyan nők számára, akik nem tolerálják a fogamzásgátló tablettákat, vagy nem reagálnak más hormonterápiákra. Ez a vényköteles gyógyszer növeli az ösztrogénszintet a nőknél, ami megakadályozza a túlzott mennyiségű tesztoszteron hatását. Ez csökkenti az arcszőrzet növekedését. Mivel ez a gyógyszer hozzájárul a hüvelyi gyulladáshoz és a csontlerakódáshoz, az orvosok körültekintően alkalmazzák a leuprolidot.

A mellékvese hiperplázia túlzott szőrzetet eredményez. A kortikoszteroidok kezelik ezt az állapotot és javítják a pattanások, a túlzott haj és az irreguláris menstruációs ciklus tüneteit. Jelentős hosszú távú hatások teszik lehetővé ezeknek a gyógyszereknek az egyik legfrissebb megoldását a túlzott arcszőrzet kezelésére. Ezek a hatások közé tartozik a fekélyek, a gyomor-bélrendszeri vérzés, a fertőzés, a súlygyarapodás, az álmatlanság és a hangulati változások, Dr. Theodore Fields, a Weill Cornell Medical College klinikai orvostudományi professzora szerint.

Ha a túlzott arcszőrzet a reproduktív szervek vagy az endokrin rendszer tumoraiból származik, a tumorok eltávolítására irányuló műtét csökkenti a férfi hormonok termelését. Ez megakadályozza a túlzott hajnövekedést. Mivel a petefészkek eltávolítása csökkenti a nők által termelt tesztoszteron mennyiségét, azok, akik túlzott arcszőrrel harcolnak, úgy dönthetnek, hogy eltávolítják petefészküket, még akkor is, ha nincs petefészek-daganata. Az orvosok ezt az eljárást végzik olyan nőknél, akik már elhagyták a gyermekvállalásukat.

kortikoszteroidok

Sebészet