Milyen élelmiszerek lágyítják a székleteket?

Foods High in Fiber

Finomított élelmiszerek fogyasztása, számos tejtermék, alkohol, még a stressz is okozhat székrekedés vagy keményedés a széklet. Bárhol, akár egy naptól akár több hétig is tarthat, ha nem kezelik megfelelően. A laxatives egy kissé azonnali kezelés, de a hashajtók rendszeres szedése megzavarhatja a szervezet természetes lebontási folyamatát és a hulladék kiszivárgását. A rost- és víztartalmú élelmiszerek növekvő bevitele hatékonynak bizonyult a székrekedés és a lágyító széklet enyhítésében.

Zöldségek

A búzakorpa gabona, mint a Raisin Bran vagy az aprított búza rendkívül magas rostban. Ön is lehet meleg gabonafélék, mint a kőris, a zabpehely vagy a búzakrém. A meleg ételek és folyadékok néha segítenek a székrekedés vagy a gyomorfájdalom enyhítésében a székrekedés következtében. Vegyük bele a mazsolákat a gabonafélébe (meleg vagy hideg) további szálakhoz. Finomított kenyér és szemek a széklet székrekedését vagy keményedését okozhatják. Javasoljuk, hogy elkerüljék ezeket az ételeket, amíg a széklet lecsökken, de ha ezeket az ételeket fogyasztaná, menjen teljes kiőrlésű kenyérre vagy teljes kiőrlésű tésztára.

Gyümölcsök

A nyers zöldségek a leghatékonyabban lágyítják a székletet, különösen a zöld növényeket, amelyek több oxigént és fitonutrient adnak az emésztési környezetbe. A zöldségek, mint például a sárgarépa, a brokkoli, a káposzta, a zöldek, a zeller vagy a saláták a testük miatt emésztő hatásúak.

italok

A bõrû gyümölcsök és a kis magvak könnyen felszívódnak a székletbe, hogy lágyítsák és elôsegítsék az emésztést. Az alma, a szőlő vagy a bogyós gyümölcsök étkezés közben rendszeresen emészthetők.

A víz kulcsfontosságú eleme az egészségnek, különösen az emésztőrendszeri egészségnek. Növelje a vízfogyasztást napi két-három literre, hogy túlkompenzálja a nedvességet, amely szükséges ahhoz, hogy lágyítsa a székletet és folytassa az egyszerű emésztést. A meleg folyadékok segítenek enyhíteni a keményített széklet által okozott nyomást. Míg a koffein okozhat némi kiszáradást, ami gyakran megkeményedett széklethez vezet, a kávé természetes vizelethajtó, és ha vízzel együtt fogyasztható, elősegítheti a székrekedés enyhítését. Ha nem fogyaszt koffeint, próbáljon meg egy csésze forró teát vagy forró citromvizet, hogy ugyanazt a hatást érje el.