Mi okozza a gyomorégést és az émelygést?

Étkezési szokások

A gyomorégés nem befolyásolja a szívet, ezért azért nevezték el, mert az égő érzést okoz az alsó mellkasban, valamint a torok és száj olyan forró, keserű, savanyú vagy savas ízét, amely hányinger érzését idézheti elő. A gyomorégés általában akkor következik be, ha nagy ételt eszel, vagy éppen étkezést követően fekszik. A gyomorégés további tünetei a mellkasi fájdalom, a nyelési nehézség és a torok vagy a mellkas ragadtsága, a FamilyDoctor honlapja szerint. A gyomorégés és az émelygés okai változhatnak.

életmód

Az étrendi tényezők hozzájárulnak a gyomorégéshez és a hányingerhez. Nagy mennyiségű étkezés egyszerre tüneteket okozhat. Az étkezés röviddel lefekvés előtt vagy étkezés után fekve is tényezők. Bizonyos ételek nagyobb valószínűséggel gyomorégést és hányingert okoznak. A Cleveland Clinic figyelmeztet arra, hogy a fokhagyma, a hagyma, a csokoládé, a borsmenta, a citrusfélék, a paradicsom és a paradicsom alapú élelmiszerek, a magas zsírtartalmú ételek és a fűszeres ételek okozhatnak vagy súlyosbíthatják a gyomorégést. Italok, például alkohol, citruslevek, szénsavas italok és koffeinmentes italok szintén hozzájárulhatnak a gyomorégés és a hányinger epizódjaihoz.

Egészségi állapot

Az életmódbeli szokások felelősek lehetnek a gyomorégés és a hányinger iránt. Az elhízás és az alacsony szintű fizikai aktivitás a Cleveland Clinic szerint a tüneteket okozhatja vagy növelheti. A dohányzás szintén kritikus tényező, mivel ellazítja az alsó nyelőcső záróizmájának izmaiit, így valószínűbb, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe és a torokban megreped, vagy gyomorégést okoz. Más életstílus tényezők közé tartozik a szorosan illeszkedő ruházat viselése, különösen a derék körül.

Számos orvosi körülmény gyomorégést és émelygést okozhat. A legtöbb terhes nő gyomorégést és hányingert tapasztal, a gyomorra gyakorolt ​​fokozott nyomás és a nyelőcső záróizomzatának gyengülése miatt. Az epehólyaggal kapcsolatos problémák, amelyek emésztőszervek, amelyek a májban előállított epét tartalmazzák, gyomorégést és émelygést okozhatnak. Problémák közé tartoznak az epekövek és az elzáródások az epevezetékben, ami tüneteket okoz, mint például émelygés, hányás, gyomorégés és hasi fájdalom. A rendellenességek, mint például a gastrooesophagealis reflux betegség és a hiatus hernia is gyomorégést és hányingert okozhatnak.