Mi a tünete a lép lymphoma?

Áttekintés

A lép lymphoma, amelyet perifériás marginális zónás limfóma néven is neveznek, olyan állapot, amelyben rákos sejtek nőnek a lépben, a csontvelőben és a vérben. Ez a ritka betegség a nem-Hodgkin-lymphoma egyik típusa, amely a lépben kezdődik. Azok a betegek, akik a lép lymphoma tüneteit fejlesztik, a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulniuk.

Hasi duzzanat vagy fájdalom

A lép egy kis szerv, amely a borda alatt található a hasrész bal oldalán. Ez a szerv segíti az immunsejtek termelését, amelyek a szervezetet a fertőzés ellen védik. A lép lymphomában szenvedők átfogó ráksejt-növekedést alakíthatnak ki a lépben. A megnövekedett abnormális sejtnövekedés okozhatja a lép ingadozását és nagyítását, a lép lymphoma tüneteit splenomegalitásnak nevezik, az egészségügyi szakemberek a Know Cancer jelentéssel. Az érintetteknél a lépbővítés következtében kialakulhat hasi megnagyobbodás vagy duzzanat. A megnagyobbodott lép is enyhe hasi fájdalmat vagy kellemetlenséget okozhat.

Láz vagy éjszakai izzadás

A lép lymphoma olyan típusú B-sejtes limfóma, amely egyes embereknél a lázas tüneteket okozhat. A láz az immunrendszer által jelzett testhőmérséklet növekedése a fertőzés jelenlétére vagy az abnormális sejtnövekedésre adott válaszként. Azok, akik lázasodnak ki, úgy tűnhetnek, hogy elpirulnak, és a bőrük érintkezésbe kerülhet. Éjszakai izzadás is előfordulhat, mint a lép lymphoma tünete egyes embereknél. Az éjszakai bőséges verejtékezés zavaró lehet, és bizonyos embereket gyakran verejtékezhet.

Csökkent étvágytalanság vagy testsúlycsökkenés

A duzzadt lép megnőhet és megnyúlhat a környező szervekbe, például a gyomor-bél traktusba. Amikor ez bekövetkezik, az érintett emberek csökkent étvágyat alakíthatnak ki, vagy kis mennyiségű táplálék után tudnak megtelni. A lép lymphoma e tünetei hozzájárulhatnak az enyhe vagy közepesen súlyos fogyáshoz az érintett betegeknél.

Viszkető

Egészséges embereknél a lépben lévő nyirokcsomók segítenek eltávolítani a toxinokat a véráramból. A lépben lévő ráksejtek növekedése megzavarhatja a szervezet normális működését, és a toxinok felhalmozódhatnak a vérben. A magas vérméreganyagok gyulladhatnak és irritálhatják a bőrt. Következésképpen a lép lymphomában szenvedő emberek szokatlanul viszkető bőrt alakíthatnak ki a betegség tünetként, az UMMC egészségügyi szakemberek jelentése szerint. Azok az emberek, akik gyakran viszketnek a viszkető bőrre, fokozhatják a bőrfertőzés kialakulásának kockázatát.