Melyek a női reproduktív rendszer fő funkciói?

Áttekintés

Amikor a csecsemőre készülnek, a nők a nehéz emelést. A női reproduktív rendszer részei egy funkcionális szimfóniában működnek együtt, amely megtermékenyítéssel kezdődik és csúcspontja a csecsemő születésének.

Petefészek: tojás és hormontermelés

A petefészek, a női szaporítószervek két fő funkciója van: női csírasejtek (tojások vagy oociták) és hormonok (ösztrogén és progeszteron) termelődésére, amelyek szabályozzák a petefészkek működését. Egy lány születik minden csíra sejtekkel, amiket valaha is. Amikor pubertette, néhány ilyen sejt minden hónapban válik érett tojásokká, és minden hónapban szabadul fel a petefészkéből. Az agyban lévő mirigyek által termelt hormonok felelősek a petefészkek hormontermelésének kiváltására és a tojások ciklikus felszabadulásának szabályozására. Minden hónapban egy vagy két érett tojást kiszabadítanak a petefészek felszínéről, és a lepénycsövekbe söpörnek.

Fallopian Tubes: A trágyázás helye

A lepénycsövek a trágyázás természetes helyszínét biztosítják, ahol a tojás és a sperma találkozik. A csövek összekapcsolják a petefészek felszínét a méhbe. Az ovulált tojást a csövek valamelyikébe az egyik csövön át a pimére felszínén mozgó fimbria nevű cső tollas vége végzi. A szexuális közösülés lerakja a spermiumot a hüvelyben. A hüvelyből a spermium átmegy a méhnyakon a méhbe, majd a méhbe és a lepénycsövekbe, ahol egy tojást találhatnak a megtermékenyítéshez. A fallopian csőkörnyezet optimális a spermiumok túléléséhez és megtermékenyítéséhez. A sperma több napig élhet a női reproduktív traktusban, és egy tojást vár. A tojásnak az ovuláció után rövidebb eltarthatósága van, és 24 óra elteltével kevésbé műtrágyázható. Megtermékenyített állapotban a keletkező embrió még több napot tölt el a faragócsöveken át, miközben elkezd megosztani, és több sejtet termel, ahogy nő. Ahogy befejezi utazását a farkascsövön keresztül, az embrió eléri a blastocyst fejlődési stádiumát, és készen áll a méhbe történő beültetésre.

Uterus: Embrióbeültetés és fejlődés

A blastociszt kétféle típusú sejtből áll, amelyek a trophektodermot vagy a belső sejttömeget alkotják. A belső sejttömeg a sejtekből áll, amelyek a tényleges csecsemővé válnak. A trophektoderm sejtek a placenta magzati részét képezik, amely táplálja a növekvő baba. A méhbe burkoló hámsejteket rendszerint havonta a menstruációs áramlással bocsátják ki, hacsak a nő teherbe nem esik. Ha terhes, az embrió hormonot termel az emberi chorion gonadotropin (hCG), amely jelzi a méh bélését, hogy maradjon ép és virágzik. A blasztociszt magába foglalja a méh bélésébe, és elkezd mélyülni a mélyebb sejtrétegekbe, hogy kapcsolatba hozza az anyai vérellátást tápláló táplálékkal. A méh az, ahol az embrió implantátumokat képez, placentát képez, és tovább növekszik, amíg a méh távozik.