Milyen előnyökkel jár a fehérborecet?

Áttekintés

A fehérbor ecet erjesztett etanolból és más cukrokból áll, amelyek a hagyományos ecetet kevésbé savanyú formában állítják elő. Az emberek világszerte fehérbortartalmú ecetet kínálnak különböző receptekhez, és használják a tisztításhoz is. Az évek során sok ember védte a fehérbor-ecet egészségügyi előnyeit, és a modern kutatások bizonyos támogatást nyújtanak hiteiknek.

Vércukor és étvágygátlás

Egy 2005-ös tanulmány, melyet az Európai Journal of Clinical Nutrition című kiadványban tettek közzé, azt mutatta, hogy a fehérbor-ecet csökkentette az étkezés glikémiás indexét, amikor étkezés közben fogyott. Egészséges betegeknél ez az ecet segíthet szabályozni a vércukorszintet és rövid távú étvágyat szabályozni. Ugyanez a tanulmány megállapította, hogy a fehérbor-ecet csökkenti az inzulinérzékenységet cukorbetegeknél, és segíthet a betegség progressziójának lassításában.

Anti-tumor tulajdonságai

A 2006-ban kiadott “Medscape General Medicine” című cikk a fehérbor-ecetfogyasztást a daganatellenes tulajdonságokkal köti össze, ami az ecet és a rák közötti potenciális kapcsolatot sugallja. A laboratóriumi vizsgálatok során kimutatták, hogy a fehérbor-ecet lassítja bizonyos típusú daganatok előrehaladását, vagy akár megakadályozza az új daganatok kialakulását. Ez a tulajdonság az ecet magas polifenol tartalmának tulajdonítható. Más antioxidánsokhoz hasonlóan a fehérbor-ecetben található polifenolok csökkenthetik a rák kockázatát, mivel képesek a szervezetben lévő szabadgyökök semlegesítésére.

Szív Egészség

Bár további kutatásra van szükség, a “Medscape General Medicine” című cikk azt javasolja, hogy a fehérbor ecet segíthet a vérnyomás csökkentésében és a szív megóvásában. Laboratóriumi vizsgálatok során a fehér ecetet fogyasztó patkányok a magas vérnyomás csökkenését és a kalcium felszívódásának növekedését mutatták. A humán anekdotikus bizonyítékok azt mutatják, hogy összefüggés van a fehérbor-ecet fogyasztása során a salátaöntetekben és a szívbetegségek kockázatának csökkenésével. Míg több tanulmányra van szükség ezeknek az eredményeknek a feltárásához, az ecet bizonyos ígéreteket mutat a szív egészségét illetően.

Nem egészségügyi ellátások

Számos állítólagos egészségügyi előny mellett a fehérbor-ecet nem egészségi előnyökkel jár. Az Ecet Intézet szerint természetes gyomirtó szereként gyomirtó és invazív növényeket gyilkol. A kémiai peszticidekkel ellentétben az ecet nem járul hozzá a levegő és a víz szennyezéséhez, ha ezt az eljárást használják. Az ecet természetes otthoni és belső tisztításra is alkalmas fertőtlenítőszer. Bár ez nem lehet olyan hatékony, mint a hagyományos tisztítószerek, a fehérbor-ecet olcsó kémiai spray-k és tisztítószerek környezetbarát alternatíváját kínálja.