Mi az ldl és a HDL koleszterin forrása?

Áttekintés

A koleszterint a megfelelő mennyiségben a máj biztosítja, hogy minden testének szüksége van az idegek védelmére, specifikus hormonok létrehozására és sejtszövetek előállítására. A további koleszterin forrása az étel, amit eszel. Az LDL vagy az alacsony sűrűségű lipoprotein és a HDL vagy a nagy sűrűségű lipoprotein a kétféle koleszterin. Annak ellenére, hogy a szervezetnek szüksége van bizonyos mennyiségű koleszterinre, az emelkedett összkoleszterinszint veszélyeztetheti a szívbetegséget.

Transzzsír

A transzzsír egészségtelen hatást gyakorol a koleszterinszintre a HDL vagy a jó koleszterinszint csökkentésével, valamint az LDL vagy a rossz koleszterinszint növelésével. A szívbetegség kialakulásának kockázata a transzzsír magas étrendjében növekszik. Míg a marhahúsban és tejtermékekben kis mennyiségű transzzsír található, az amerikai diétákban a transzzsír 80 százaléka gyárilag gyártott, részlegesen hidrogénezett növényi olaj, a Maryland Egyetem Orvosi Központja szerint. A transzzsír tartalmaz gyors ételeket, burgonya zsetont, cookie-kat, mikrohullámú pattogatott kukoricát, jegesedést, fánkot, konzervdobozokat és kekszet. Csökkentse a transzzsír bevitelét, elkerülve a magasan feldolgozott ételeket, és gyümölcsökkel, zöldségekkel és sovány húsokkal több házi készítésű receptet fogyaszthat.

Telített zsírok

A telített zsírok a legmagasabb LDL-szintek étrendi okai, jelenteti a MedlinePlus. A telített zsírok forrásai közé tartoznak az állati termékek – teljes tej, vaj, tejszín, fagylalt, sajt és zsíros hús – és növényi olajok, például pálma és kókuszdió. A telített zsírbevitel ajánlott határértékei a teljes kalóriák 10% -a. A telített zsírok egyszeresen telítetlen zsírokkal, például olívaolajjal és repceolajjal és többszörösen telítetlen zsírokkal, például sáfrány, kukorica, hal, szójaolaj és napraforgóolaj helyettesítésével Vér koleszterinszintjét. Olvassa el az élelmiszercímkéket óvatosan, és távolítsa el az ételeket magas telített zsírokból.

Hús és hús termékek

A hús és a húskészítmények az LDL koleszterinben magas táplálékforrások. A DietaryFiberFood.com szerint a marhahús, borjúhús, különféle húsok és melléktermékek a legmagasabb koleszterinforrások. A pörkölt sertéshús, a sült bárány és a tojássárgája a következő koleszterin tartalmú. A magas koleszterinszámmal rendelkező egyéb termékek közé tartoznak a hering, a szardínia, a csukamáj, a sült csirke és a lazac. A sovány húsok, például a bőr nélküli csirke előkészítése, hozzáadott zsírok hozzáadása nélkül, és csak a tojások fehérje csökkenti a koleszterinbevitel mennyiségét Húsforrások.

Egészséges ételek

Az olyan ételek, mint a zabpehely, a bab, az alma és az aszalt szilva tartalmaznak oldható rostokat, amelyek csökkenthetik az LDL-t. Mindössze 5-10 gramm oldható rost csökkenti az LDL-t és a teljes koleszterinszintet a MayoClinic.com szerint. A szívelégtelen táplálék csökkentheti a vérnyomást és a vérrögképződés kockázatát, és legalább két adag grillezett Vagy az omega-3 zsírsavakban, mint a makréla és a lazac, minden héten magas sült hal.