Mi a mellékhatása a jódsugárzás ablációjának?

Áttekintés

A radioaktív jód abláció a hyperthyreosis (pajzsmirigy túlműködése) bizonyított kezelése, de elsősorban a pajzsmirigyrák papilláris és follikuláris formáinak kezelésére alkalmazható. Kapszulában vagy folyadék formájában adagolva a radioaktív jód összezsugorodik a pajzsmirigyben, csökkenti a pajzsmirigy működését és kiküszöböli a pajzsmirigyrákot Sejteket a pajzsmirigy sugárzásnak való kitéve. Ha egy személy radioaktív jód ablációnak van kitéve, számos más szerv is sugárzásnak van kitéve. A sugárkezelés más szervek számára nemkívánatos vagy váratlan mellékhatásokat okozhat.

xerostomia

A szájszárazság orvosi kifejezése a nyálkahártya hiánya miatt a Xerostomia. A Xerostomia a radioaktív jódkezelések leggyakoribb mellékhatása, mivel a nyálmirigyek sugárzásnak vannak kitéve és csökkenti a nyáltermelést. A szájszárazság általában egy hetet meghalad egy radioiódabláció után, de természetesen idővel megoldódik.

Hányinger / hányás

A hányinger és a hányás szintén nagyon gyakori mellékhatások a radioaktív jód abláció következtében. Ez azért fordul elő, mert a gyomor és annak összes tartalma közvetlenül ki van téve az ionizáló sugárzásnak. Az émelygést és a hányást néhány nap múlva meg kell oldani. Mivel a gyomor tartalom közvetlenül sugárzásnak van kitéve, az esetleges hányás radioaktívvá válik. Fel kell ismerni, hogy minden olyan személy vagy személy, aki részt vesz a gyomor tartalmának tisztításában, sugárzásnak is kitett. A radioaktív jód abláció beadását megelőzően az orvosnak vagy más egészségügyi személyzetnek részletesen ismertetnie kell az óvintézkedéseket.

gyomorfájás

A gastralgia az orvosi kifejezés gyomorfájásra vagy hasi fájdalomra. A radiojód-terápia ezen kissé várható mellékhatása a radioaktív jódkapszula vagy folyadék lenyeléséből származó közvetlen sugárterhelés eredménye. A gastralgia egy-két napon belül megoldódhat.

Fájdalom / nyaki szervek fájdalmai

A pajzsmirigy-abláció során a nyak sugárzásának köszönhetően fájdalom vagy gyengédség tapasztalható az összes nyak szervekben. Az egyének fájdalmat érezhetnek a pajzsmirigyben, a paróta mirigyben (legnagyobb nyálmirigy) és a submandibularis mirigyekben (nyálmirigy pár a szájpadló alatt). A fájdalom egy-két nap múlva csökken.

A csökkent nyáltermelés és a jód fémes tulajdonságai miatt az egyének ideiglenes ízbeli változásokat tapasztalhatnak. Ezt jellemezhetjük olyan ételeknek, amelyek nem olyan ízletesek, mint kellene. Ez a mellékhatás, némileg bosszantó, 48 órán belül megoldódnia kell.

Átalakítás

Fáradtság

A fáradtság vagy fáradtság a radiojód pajzsmirigy-abláció után is előfordulhat. Ez a pajzsmirigyhormonok thoreoid termelésének csökkenése miatt következik be. A fáradtság rövid távú hatás is. Az energiaszinteknek normálisnak kell maradniuk, miután a thyoid hormonszintek megfelelő szintre térnek vissza.