Mit néz ki a herpesz szakaszban?

Áttekintés

A Betegségmegelőzési és Megelőzési Központok szerint minden 14-től 49-ig terjedő embernél 1 embernek herpesz van, és a legtöbb ember nem tudja, hogy fertőzött, mivel a tünetek enyhék és ritkán fordulhatnak elő. A herpesz egy szexuális úton terjedő betegség, amelyet kétféle vírus okoz: herpes simplex vírus 1 (HSV-1) és herpes simplex vírus 2-es típusú (HSV-2). A legtöbb esetben a HSV-1 hólyagosodást okoz a szájon vagy a száj körül, és a HSV-2 hólyagokat okoz a nemi szervek területén, mindkét vírustípus mindkét területet érintheti. A herpesz bőrrel való érintkezésen át terjed, mint például a csók és a szexuális érintkezés. Amikor a vírus nyugvó, a fertőzött személy nem fertőző. Amint a vírus aktívvá válik, a betegség a következő négy szakaszon halad át, amelyek során a fertőzött személy fertőző.

A herpesz első szakasza: vírusos elválasztás

Néhány nappal a járvány kitörése előtt néhány embernek enyhe tünetei vannak viszketésnek, bizsergésnek, égőnek, néha duzzadásnak és vörösségnek azon a területen, ahol a sérülések később megjelennek. A fertőzött személy ebben a stádiumban fertőző, mert a vírus a bőrből távozik. Mivel ebben a stádiumban alig van semmilyen tünet, a fertőzött személy nem fogja észrevenni, hogy fertőző, ezért ne tegyen óvintézkedéseket, és tartózkodjon a bőrtől a bőrig való érintkezésben. Emiatt a herpesz gyakran átvihető másoknak a vírusos elváltozás kezdeti szakaszában.

Második herpesz: dudorok és hólyagok

Néha csak vírusvesztés van, és a vírus újra nyugvóvá válik. Más esetekben a betegség a második szakaszba lép, és a fertőzött személynek látható hegek és hólyagok “kitörése” van, akár a száj körül (hidegrázás vagy láz bliszter), akár a nemi szervek területén. Ezek a bőrelváltozások általában fájdalmas, kicsi vörös dudorok vagy apró, folyadékkal töltött buborékok formájában kezdődnek a vörös alapon. Az Amerikai Szociális Egészségügyi Szövetség szerint, amikor ez a járvány a nemi szervek területén van, gyakran téveszmék a pattanások, hízott szőrszálak, jock itch, rovarcsípések vagy élesztőfertőzések, ami megmagyarázza, hogy a herpeszes emberek 90% -a nem tud róla Fertőzöttek. A fertőzött személy ebben a szakaszban a leginkább fertőző, mert a vírus magas koncentrációi a folyadékban helyezkednek el a buborékfóliában. Az első kitörés a legsúlyosabb és összezsugorodott dudorok és hólyagok lehetnek influenza-szerű tünetek. A későbbi epizódokban általában kevesebb sérülés van, jegyzi meg Dr. Lawrence Corey, a Virológia elnöke a Washington Egyetem Orvosi Főiskolájában.

A herpesz harmadik fázisa: kopaszok és fekélyek

Körülbelül két-három nappal a dudorok és a hólyagok megjelenése után a hólyagok és a fekélyek kerülnek. A rügyek, ahogyan a neve is jelzi, ropogós, sárgás, szemcsés rágások. Ezek a bőrelváltozások gyakoribbak, például az ajak és az ágyék határai. Ha a sérülések nyálkahártyán vannak, akkor nem képesek hatékonyan felhámozni, így fekélyek – sekély, rózsaszín, jól körülhatárolt “kráterek”, amelyekben a szövetfelszíni réteg egyértelműen hiányzik. A has és a fekély gyakran viszkető és fájdalmas. A vírusos elhullás ez alatt az idő alatt is folytatódhat, így a fertőzött személy még mindig fertőző.

A herpesz negyedik szakasza: gyógyítás

A gyógyulás akkor történik, amikor a héjakat és a fekélyeket fokozatosan új szövetek váltják fel. Mint más bőrproblémákhoz hasonlóan, a gyógyulás kívülről belsejébe esik, mérhető csökkenése az átmérő és a mélység. Elsődleges kitörés esetén az eljárás hat hétig tarthat. A visszatérő kitöréseknél a sérülések általában egy héten belül feloldódnak. Úgy gondolják, hogy a visszatérő kitörésekben jelenlévő antitestek szerepet játszanak a gyógyulási folyamat felgyorsításában, magyarázza Dr. Corey. A herpesz elváltozások általában hegesedés nélkül gyógyulnak meg, azonban ha másodlagos bakteriális fertőzés következik be, akkor a hegesedés előfordulhat. Bár a herpesz nem gyógyítható és a fertőzés életben maradhat a szervezetben, a járványok száma évek óta csökken, és vannak olyan gyógyszerek, amelyek megakadályozzák vagy rövidítik a járványkitöréseket a Centers for Disease Control szerint.