Milyen zöldségeket nem lehet nyersen fogyasztani?

Amikor eszik a baba sárgarépa vagy zeller elakad a veggie tálcáról a pártokban, akkor hátat fordítasz az egészséges lehetőségek megválasztására. A legtöbb esetben zöldségféléket lehet fogyasztani, és ily módon a legértékesebb tápértéket is elérheti. Bizonyos esetekben azonban néhány nyers zöldséget el kell kerülni, nem annyira az íze, hanem azért, mert veszélyesek lehetnek az egészségére.

A padlizsán a vegyület szolanin, amely gátolja a kalcium felszívódását. A szolánin mérgezés kezdeti jellemzői elsősorban nuerológiai és gasztrointesztinálisak. A gyakori tünetek a következők: hányás, gyomorfájás, émelygés, fejfájás, szédülés és hasmenés. Ha nyers padlizsánt fogyaszt, és tapasztalja ezeket a tüneteket, haladéktalanul forduljon orvoshoz. A padlizsán főzése semlegesíti a solanint.

A burgonya, mint a padlizsán, szintén szolanin. A burgonyagumókban jelenlévő szolanin mennyiségének hasznos mutatója a pigment. A zöld színárnyalat nagy mennyiségű szolánint és a kísérő toxin-chaconint jelent. Mivel a burgonya földalattian növekszik, a könnyű expozíció minimális lehet, ami kevésbé koncentrált szolánin és chaconin mennyiséget eredményez. Ha a fény szintje tartós, azonban a toxicitás szintje veszélyes lehet. A burgonya magas keményítőtartalma szintén megnehezíti a nyersanyag megemésztését, mivel a keményítő granulátuma vagy szemcsése megrepedhet.

Néhány babhústípus, például a jácint és a lima bab, veszélyes a nyers fogyasztásra. A jácint és a lima bab cianogén glikozidot, toxikus aminosavat tartalmaz. Ez a vegyület része a cianidcsaládnak, és felszabadul, amikor az üzem támadásba kerül, vagy felszedett. A toxin eltávolítása érdekében át kell áztatni és meg kell őrölni őket. Mindazonáltal mérgezés csak akkor következik be, ha nagy mennyiségű ilyen nyersbabot fogyaszt.

Áttekintés

Padlizsán

Krumplik

bab