Mi okozza az életkor foltokat a lábakon és a karokon?

Áttekintés

Életkori foltok akkor fordulnak elő, amikor a melanin, az anyag, amelyik a bőrét adja színének, a bőr bizonyos szakaszában feleslegessé válik. Ez okozza a melanin összegyűlését, barna folt megjelenését. A kora foltok gyakoribbak 40 év után, de bármikor kialakulhatnak. Életkori foltok, más néven napfoltok és májfoltok, jellemzően olyan bőrterületeken alakulnak ki, amelyeket rendszeresen nem viselnek ruházat, különösen a karok, a kezek és a lábak.

V. expozíció

A Sun az egyik legfontosabb összetevője a korszakképződésnek. A Mayo Clinic szerint a napsugárzásnak való kitettség növeli a melanin termelését a bőrben, ami hozzájárulhat a napfoltok kialakulásához. Mivel a karok és a lábak a nyár folyamán gyakran fel vannak fedve a hő miatt, ők hajlamosabbak a foltképződésre.

Szolárium

Mint a napsütés ideje, a szoláriumágyakban vagy fülkében töltött idő is hozzájárulhat a korhely kialakulásához. Bár a szoláriumágyak kevésbé káros ultraibolya sugárzást produkálnak, mint a nap, mégis elegendőek ahhoz, hogy növeljék a melanin termelését a bőrön, az Egészségügyi Fizikai Társaság szerint. Ez szabálytalan melanin termelést okozhat, így egy vagy több napfolt keletkezhet a bőrön.

Bőrszín

A bőr színe is hozzájárulhat a korhely kialakulásához. A sötétebb bőrűek természetesen több melanint tartalmaznak a bőrszövetben, csökkentve a foltképződés kockázatát. A Mayo Klinika azonban azt sugallja, hogy a könnyű vagy tisztességes bőrtípus nagyobb kockázatot jelent a korfoltok kifejlesztésére, amelyek a tisztább bőrre is érzékelhetőbbek, mint a sötétebb bőrének bőrén.

A rák kockázatai

Az Amerikai Bőrgyógyászati ​​Akadémia szerint néhány folt a bőrön úgy néz ki, mint az életkor, de valójában aktinikus keratózis. Néhány esetben az aktinikus keratózis, ha kezeletlen marad, előreléphet a bőrrákban: Mint minden szokatlan folt vagy kócsag a bőrön, akkor orvosának vagy bőrgyógyászának kell ellenőriznie a területet, hogy biztosítsa, hogy nem rákos vagy rákkeltő. Kizárólag képzett szemmel lehet végső döntést hozni arról, hogy a védjegy valóban életkori helyszín vagy potenciális egészségügyi veszély.