Mi okozza az alacsony szén-dioxidot a vérben?

Vesebetegség

A szén-dioxid segít az erek összehúzódásában és relaxációjában, és szerepet játszik a sejtes légzésben is. Amikor egy ember belélegzi, oxigént vesz. Amikor kilélegzik, szén-dioxidot bocsát ki. A vérben található szén-dioxid nagy része bikarbonát formájában fordul elő. A szén-dioxid vérvizsgálat, amelyet más néven bikarbonát tesztnek is neveznek, a bikarbonát mennyiségét méri a véráramban. Néhány egészségügyi állapot és gyógyszer alacsony bikarbonátszintet okoz.

Diabeteses ketoacidosis

A vesék fenntartják a normál nátrium-, kálium-, széndioxid- és foszforszintet a vérben. Ha a vesebetegség vagy a veseelégtelenség károsítja a veseműködést, ezek a szervek már nem végzik el megfelelően ezt a funkciót. A szén-dioxid szintje csökken, ami szükségessé teszi a kezelést. Az American Academy of Family Physicians beszámol arról, hogy a szájon át vagy az intravénás nátrium-hidrogénkarbonát segít a szén-dioxid alacsony szintjének helyesbítésében. Ha a szén-dioxid szintje nem reagál erre a kezelésre, az orvosok dialayist írnak elő. Dialízis során a gép eltávolítja a vért a testből, szűrőket szivárog és visszaviszi a vért a keringési rendszerbe műanyag csövek segítségével.

Hasmenés

A diabéteszes ketoacidózis akkor fordul elő, ha egy személy nem képes megfelelően használni a glükózt. Ez olyan cukorbetegeknél fordul elő, akiknek nincs elegendő inzulinuk a glükóz bejutásához a test sejtjeibe. Amikor a szervezet nem képes glükózra energiát használni, zsírt használ energiaforrásként, ami ketonok előállítását eredményezi. Mivel a ketonok felépülnek a szervezetben, az ember diabéteszes ketoacidózist fejleszt ki. Ez a feltétel csökkenti a szén-dioxid szintjét. Ennek a betegségnek a kezelése magában foglalja az inzulin alkalmazását a vércukorszint normalizálására. A szén-dioxid szintje lassan nő a kezelés első hat órájában, a Georgia Medical College szerint.

Addison betegsége

A krónikus vagy súlyos hasmenés hyperchloremic acidosisot okoz. A Medline Plus ezt az állapotot az acidózis egyik típusaként határozza meg, amely akkor következik be, amikor a szervezet nagy mennyiségű nátrium-hidrogén-karbonátot veszít. Amikor a szervezet elveszíti a nátrium-hidrogén-karbonátot, csökkenti a szén-dioxid mennyiségét a vérben. Az enyhe hyperchlorémic acidosisban szenvedő betegek és a normál elektrolitszint nem igényel kezelést, Dr. Sam Wilkins szerint az Emory Egyetem Orvostudományi Iskola szerint.

Kémiai toxicitás

A mellékvese hormonokat termel, amelyek szerepet játszanak az elektrolit egyensúlyában, a vérnyomás szabályozásában és a normális vérmennyiség fenntartásában. Addison-kór akkor fordul elő, amikor a mellékvesék nem termelnek elég kortizolt. A kortizol, amelyet gyakran stressz hormonnak neveznek, szerepet játszik a szervezet válaszában a stresszre. A Lab Testings Online, az American Association for Clinical Chemistry által közzétett weboldal, beszámol arról, hogy az Addison-kór a nátrium, a szén-dioxid és a klorid alacsony szintjét okozza a vérben.

Az aszpirin szalicilátokat tartalmaz, amelyek egyes növények leveleiben, gyökereiben, kéregében és magjában található vegyületek. Az aszpirin túladagolása és a szalicilátokat, a metanolt vagy az etilénglikolt tartalmazó anyagok metabolikus acidózist okoznak. A Merck Manuals Home Edition meghatározza az ilyen típusú acidózist, amely akkor következik be, amikor valaki bevesz egy olyan anyagot, amely növeli a sav mennyiségét a szervezetben.