Mi okozza a pattanások megjelenését a 60 év feletti nőknél?

hormonok

A szennyeződés, az olaj és a baktériumok, amelyek eltömítik a pórusokat, okozhatnak sérüléseket vagy pattanásokat, ami pattanások kialakulásához vezet. A Women’s Health.gov szerint a pattanások általában másképpen hatnak a férfiakra és a nőkre. A serdülőkorban a fiúk rendszerint súlyos eseteket tapasztalnak a betegségben, míg a nők bármilyen korban pattanásokká válhatnak.

Gyógyszer

A 60 év feletti nők, akik még mindig átmenőek a menopauza során, a leginkább veszélyeztetik az akne kifejlődését. A Women’s Health.gov szerint sok nő folytatja a fogamzásgátló tablettákat, amíg teljesen el nem éri a menopauzális stádiumot, és gyakran kitörik, amikor már nem fogyasztják a gyógyszerben jelen lévő hormonokat. A 60 év feletti nők hormonális eltolódása gyakran pattanások felszámolását szolgálja, míg mások új pattanásokon tapasztalhatnak új hormontermelés szintjét.

Betegség

Különböző gyógyszerek okozhatnak pattanások pattanások a nők. A depresszió és a stressz kezelésére használt gyógyszerek gyakran a bűnösök. Az Országos Egészségügyi Intézmények szerint az antidepresszánsok, mint a béta-blokkolók vagy a kalciumcsatorna-blokkolók pattanássebességeket okozhatnak az idősebb nőknél. Az anabolikus szteroidok és az ízületi gyulladás kezelésére használt kortikoszteroidok pattanások kialakulásához vezethetnek. Egyéb gyakori gyógyszerek, amelyek pattanásokhoz vezethetnek, közé tartozik a lítium és a kinidin. A diszulfram, amelyet antibusznak is neveznek, az alkoholizmus kezelésére használhatják új pattanások fellángolását a 60 év feletti nőknél.

A 60 évesnél idősebb nőknél, akik hirtelen fellépő pattanások kialakulását tapasztalják, amelyek más tünetekkel járnak, mint például a menstruációs vérzés, a hajhullás vagy a túlzott arcszőr növekedés, kapcsolatba kell lépniük orvosukkal, hogy orvosolják gyógyszerüket vagy más egészségügyi állapotokat vizsgáljanak. Az akne megjelenése orvoshoz kell fordulni, mert ez jelezheti az alapvető orvosi szövődményeket. Az American Academy of Family Orvosok szerint a Cushing-betegség, amelyet Cushing-szindrómának is neveznek, akne okozhat. Cushing eredményei kortikoszteroidok kezelésére, vagy mert a szervezet túlzott mennyiségű kortizolt termel. A Mayo Clinic szerint a Cushing-szindróma csontvesztést, cukorbetegséget és magas vérnyomást is okoz. A mellékvesékben vagy a petefészkekben fellépő szabálytalanságok is okozhatnak akne. Ha kezeletlenül marad, a tünetek súlyosbodhatnak, és valószínűleg tumorokhoz és rákhoz vezethetnek. A hyperandrogenizmus a nőknél az androgén túlsúlyosságából és az akne mellett túl magas vérnyomással, hyperglykaemiával és túlzott szőrnövekedéssel, vagy hirsutizmussal is jár.