Mi okozza a krónikus fülgyulladást?

Áttekintés

A fülben lévő légnyomásnak meg kell egyeznie a fülön kívüli légnyomással. A nyomást egyenlőnek tekinti az Eustachian csőnek nevezett szerkezetnek. Ez a cső a középső fülből az orr hátán keresztüljár, és a torok felső részében végződik. Az Eustachian cső szellőzi a fület, így szükség esetén kiegyenlítheti a légnyomást, például amikor magasságot változtat. Segít a felesleges folyadéknak a fülből történő lecsapolásában is, hogy megelőzze a fertőzések megelőzését. Ha a fülben fellépő nyomás egyenlőtlenül válik ki, a fül ideiglenesen bepattan. Ez a popping hangot az Eustachian cső nyitja meg a nyomás normalizálására. Bizonyos körülmények azonban krónikus fülgyulladást okozhatnak.

Allergia

Ha az Eustachian cső eldugul, a fülek krónikussá válhatnak. Ez a Weil Lifestyle honlapja szerint allergiákkal, sinus fertőzésekkel vagy felső légúti fertőzésekkel fordulhat elő. Ha olyan technikák, mint az ásítás, a rágógumi vagy a lenyelés nem enyhítik a nyomást, a meleg sósvízzel végzett mosás gyakran megakadályozhatja a csövet. A füllyukasztás súlyosbodhat, ha folyadék keletkezik a dobhártya mögött, vagy ha a dobhártya befelé húzódik. Ebben a szakaszban szükség lehet a receptteljesítmény dekongesztánsokra, antihisztaminokra és antibiotikumokra, vagy a folyadék lecsapolására lehet szükség.

Szakadt vagy perforált füldugó

A dobhártya szerepet játszik a hangok értelmezésében és védi a fülét a fertőzésektől. Ha a dobhártyán lyuk vagy szakadás alakul ki, enyhe vagy súlyos tünetek jelentkezhetnek. A fülek felborulhatnak, fájdalmasak lehetnek, mentesítik a mirigyeket és kialakítják a csengőhangot, amit tinnitusnak hívnak. A szédülés és a halláskárosodás egyéb szövődmények. A legtöbb esetben egy megrongálódott dobhártya heteken belül gyógyul meg. Ha nem, akkor a fül a műtéttel behelyezhető a dobhártyára, hogy bezárja a lyukat.

Congenital hibák

A fül-barotrauma egy általános kifejezés, amely leírja a fülben felépülő kényelmet és kényelmetlenséget, a fül tényleges fizikai károsodásával vagy anélkül. Bizonyos esetekben a genetikai hibák eltömődhetnek az Eustachian tube-ben. Ez számos tünethez vezethet, ideértve a krónikus fülgyulladást is. Az Eustachian cső blokkolódása genetikai rendellenességek, abnormális növekedések vagy különböző egészségügyi állapotokból eredő strukturális problémák eredménye lehet.

Ménière betegsége

Bár a Ménière-betegség pontos oka nem teljesen ismert, előfordulhat, hogy a fülben a folyadék felhalmozódása abnormális. A Ménière-betegség súlyos szédülést, fülbeli teljességet, fülcsengést és hangzást kelthet, figyelmeztet a Nemzeti Intézetre a Süketséggel és egyéb kommunikációs zavarokkal kapcsolatban. Az étrendi változások, a gyógyszerek és a súlyos esetek, a műtét, megpróbálják segíteni a tünetek enyhítésében.