Mi a progeszteron mellékhatása az ivf-vel?

Áttekintés

Ha in vitro megtermékenyítésben részesülnek, az orvos általában a progeszteron hormonját adja, hogy segítsen létrehozni egy embrió kedvező környezetét az implantációhoz és segítsen a folyamatos terhesség támogatásában. A progeszteron számos különböző módon adható be, két gyakori útvonal vaginális kúp vagy intramuszkuláris injekció a csípőben. A mellékhatások az adagolás módjától függően kicsit eltérhetnek.

PMS-szerű tünetek

A legtöbb nő csak enyhe mellékhatásokat tapasztal a progeszteron IVF kezelés részeként történő alkalmazásakor, mivel viszonylag rövid idő alatt használják. Az iv. Fertőzéssel történő progeszteron-kezelés azonnal leáll, ha a terhességi teszt negatív. Ha a terhességi teszt pozitív, akkor a progeszteron a terhesség első kilenc-tizenkét hetében folytatódik, amíg a placenta önmagában nem elegendő progeszteront biztosít a terhesség támogatására. A progeszteron leggyakoribb mellékhatásai a premenstruációs szimptómát utánzóak. Fejfájás, puffadás, ingerlékenység, mellérzékenység, álmosság, depresszió és hangulati ingadozások fordulhatnak elő. Mivel ezek a tünetek egy szomszédos időszak vagy terhesség következményei lehetnek, a nőket arra biztatják, hogy a terhességi teszt után a IVF gyógyszerek után maradjanak.

Izomlazító mellékhatások

Amikor a progeszteront folyadék formájában állítják elő injekcióhoz az izomban, a progeszteron hordozására használt folyadék olaj. Bár az ásványi eredetű progeszteront az Élelmiszer- és Gyógyszerészeti Hivatal nem engedélyezte az IVF-ben történő felhasználásra, egyes orvosok még mindig előnyben részesítik a progeszteron ilyen formában történő adását, mivel magasabb progeszteronszinteket eredményeznek a vérben, mint a progeszteron egyéb módszerei. Sok nő azonban fájdalmasnak találja az intramuszkuláris injekciókat. Néhányan allergiás reakciót észlelnek az olajjal kapcsolatban, melyekben a beültetés helyén csalánkiütés, bőrkiütés vagy fájdalmas csomók jelentkeznek. A tünetekben szenvedő nőknek tudniuk kell az orvosukat, hogy átváldhassanak egy másik progeszteron kezelésre.

Hüvelyi mellékhatások

A hüvelyi progeszteron adagolásnak kevesebb mellékhatása van, mint az intramuszkuláris beadás, de alacsonyabb progeszteronszinteket is produkál a vérvizsgálatokon, kevésbé biztosítva a beteg és az orvos számára, hogy a helyi méh progeszteronszintek elég magasak a terhesség támogatásához. Ha a progeszteront kúpként vagy hüvelykrémként adják be, a hüvelyi irritáció lehetséges mellékhatás. Néhány nő megtalálja a krémeket rendetlen és kellemetlen használni. Egyes nők élesztőfertőzésekben szenvednek progeszteron használatakor. A vaginális szárazság a progeszteron szedésének egyik lehetséges mellékhatása.

Cardiovascularis mellékhatások

Ritkán a betegek életveszélyes mellékhatásokat tapasztalhatnak a vérrögképződéssel kapcsolatos progeszteron-használat miatt. Ha vérrög képződik, a tünetek közé tartozhat a tartós fájdalom a borjúban, a légszomj, az akut mellkasi fájdalom vagy a vér köhögése. Ön is tapasztalhatja a stroke tüneteit, mint a hirtelen vakság, hirtelen fejfájás, hányás, szédülés ájulással vagy anélkül, hirtelen gyengeség a végtagokban vagy beszéd problémákban. Az esetleges vérrög vagy stroke ilyen tünetei azonnali sürgősségi orvosi ellátást igényelnek.