Mi a pacemaker mellékhatása?

Áttekintés

A pulzusszámát a szív elektromos aktivitását koordináló speciális szövet szabályozza. Bizonyos esetekben ez a szövet, amely vezetési rendszer néven ismert, nem képes megfelelően működni a szívroham, a szív vírusos fertőzése vagy a kor előrehaladott kora miatt. Ha a vezetési rendszer zavarai továbbra is fennállnak, a szívfrekvencia nem biztonságos tartományba eshet, és a szív felső kamráiból származó elektromos impulzusok nem vezethetnek az alsó kamrákhoz, ami teljes szívblokkhoz vezet. Néha a gyógyszerek fokozhatják a pulzusszámot és javíthatják a vezetést, de ha nem, szükség lehet mesterséges pacemaker beültetésére. Mint minden invazív eljáráshoz, a pacemaker beültetésével kapcsolatos potenciális mellékhatások és szövődmények vannak.

Véredény vagy tüdőkárosodás

Bár a legtöbb szívritmus-szabályozó ma átültetve van, vagyis nyílt szívműtét nélkül vénával van beillesztve, az eljárás még mindig károsíthatja a véredényeket és a szív közelében lévő más struktúrákat. Ha egy véredényt véletlenül áttörtek, a vérzés kezdetben nem nyilvánvaló. Ebben az esetben a vér lassan felhalmozódik, ami “zseb-hematómát” alkot. A hematómák többsége fokozatosan elhagyja önmagát, de ritkán előfordulhat, hogy a szívritmus-szabályozó helyének újra kell nyitnia a vér elvezetése érdekében. Hasonlóképpen, a tüdő külső bélését a pacemaker behelyezése közben is meg lehet szúrni. A legtöbb esetben a lyukasztás vagy pneumothorax kicsi, nem okoz semmilyen tüneteket, és önmagában nem oldódik meg. Ha a pneumothorax rosszabbodik vagy tüneteket okoz, az orvosok mellkasi csövet helyezhetnek a tüdő újbóli kiterjesztésére, hogy a személy normálisan lélegezzen.

Fertőzés

Bármikor, amikor a bőr védőburkolatán metszés történik, lehetőség van fertőzésre. Szerencsére a pacemaker elhelyezését megelőző antibiotikumok drámai módon csökkentették a sebfertőzés kockázatát. Amikor a fertőzés megtörténik, a jelek közé tartozik a tartós fájdalom és gyengédség a sebhelyen, vörösség a bemetszés és a láz körül. A fertőzések tipikusan erős antibiotikumokkal kezelik, amelyek megakadályozzák a szervezet elterjedését a pacemakerbe és a szívbe. Ha a fertőzés előrehalad, akkor pacemakerrel kapcsolatos endokarditiszhez vezet. Az endocarditisben kis fertőzött anyag lerakódások ragadnak a szívritmus-szabályozó vezetékeihez, és terjedhetnek a szív-szelepekre. Ha ez megtörténik, az eszközt műtéti úton kell eltávolítani.

Abnormális szívritmuszavarok

Ritka esetekben a páciens beültetése után a páciens kóros szívritmust tapasztalhat. Ha a szívritmus-szabályozó meghibásodik, néha pacemaker által közvetített tachycardiát idéz elő, ami a szívet rendkívül gyors ütemben okozza. A pacemaker általában újraprogramozható, így a szív normál tartományon belül ver. A kóros szívritmuszavar tünetei közé tartoznak a palpitáció, a mellkasi kényelmetlenség, a légzési nehézség, hányinger és szédülés.

Szerkezeti szívkárosodás

Ritkán a pacemaker beültetése károsíthatja a szívét. Mivel a szívritmus-szabályozó vezetékei a szív alsó kamrájába vannak behelyezve a felső kamrából, a tricuspid szelep véletlenül sérülhet, ami a szelep szivárgását okozhatja. Ha a szívet körülvevő szívburok szövete áttörik, a vér felhalmozódik, és megakadályozza a szív megreccsentését. Ezt szív-tamponádaként ismerik és orvosi vészhelyzet, amely azonnali evakuálást igényel.