Mi a kezelés a láb lymphedema?

Áttekintés

A limfödéma egyfajta duzzanat, amely magában foglalja a nyirokrendszert és a nyirokcsomókat. Lymphedema a lábában lehet reverzibilis, amely gyógyítható, vagy visszafordíthatatlan, ami gyógyíthatatlan. Irreverzibilis lymphedema kezelhető, de egész életen át tartó karbantartást igényel. Mindkét típus esetében az orvos gyakran előír egy biztonságos és hatékony kezelési rendszert, a teljes dekongestív terápiát vagy CDT-t, amely több folyamatot is magában foglal. A prognózis, amely a páciensnek megfelel az üléseknek, kiváló. Fontos azonban, hogy a limfedema orvosi diagnózisa helyénvaló legyen, mielőtt a beteg CDT-be megy, a lymphedema hibás kezelése hátrányosan befolyásolja a beteg egészségét.

Kézi nyirokelvezetés

Az orvos receptje láb lymphedema kezelés lehet a CDT kézi nyirokelvezetés, vagy MLD. Az MLD egy speciális masszázs, amelyet egy engedéllyel rendelkező, igazolt lymphedema terapeuta vagy CLT végez. A CLT-k gyakran orvosok, ápolónők, orvosasszisztensek vagy fizikai, foglalkozási vagy masszázs terapeuták. Az MLD segít hatékonyan csökkenteni vagy csökkenteni a duzzanatot a limfedematous lábakban úgy, hogy a nyirokfolyadék áramlását irányítja a testben. Ha helytelenül viselkedik, a masszázs azonban több duzzadást és káros mellékhatásokat eredményezhet, mint például a folyadék összegyűjtése a lábujjakba vagy a bőr lebomlása. A masszírozás után a lábfej duzzanata azonnal csökkenhet, azonban Szintén hosszabb időt vesz igénybe, ha bármilyen változtatás történik. A masszázs után a CLT rövid lábszárakba fektetheti a lábat, hogy megőrizze a dekontaminációt. A kötések nyomása segít a nyirokfolyadéknak a bőrbe visszahúzódni a test elvezető rendszerébe. A maradék nyirok folyadék a bőrön okoz lymphedema. Egyszerűen a kötések nyomása megakadályozza, hogy a láb nagyobb vagy duzzadt legyen.

Kompressziós ruhák

Minden nap, amikor a láb lymphedema dekongesztálása bekövetkezik, a betegnek kompressziós ruhát kell viselnie. A kompressziós ruhadarabok közé tartoznak a speciális kompressziós harisnyanadrágok, harisnyák, térdig érő vagy combos harisnyák. A tömörítés nyomása 30-40 mm-es HG-vel, II. Osztályú ruházattal kezdődik. A kompressziós ruhadarabnak szorosan illeszkednie kell, mint egy második bőrrétegnek, de nem lehet túlságosan szoros bármely területen. Ha a kompressziós ruha túl szoros, akkor a páciens elveszítheti a vérkeringést a lábujjaiban, és több limfödémá alakulhat ki: Ha a beteg naponta nem visel kompressziós ruhát a dagasztás fenntartása érdekében, a láb duzzadt lehet. Amikor a beteg egy kompressziós ruhadarab viselése nélkül gyakorol, a lymphedematous lábfej megnövekszik, éjszaka a betegnek el kell távolítania a kompressziós ruhadarabot, és aludnia kell a párnákkal felemelt lábfejjel. Lehet viselni egy különleges éjszakai tömörítő habot, vagy kötni a saját lábát, ha a terapeuta megtanította neki, hogyan kell önkötni. Az orvos egy különleges éjszakai tömörítő habot írhat fel, azonban 2010-től a legtöbb biztosítótársaság nem fedezi ezeket.

Képzett gyakorlatok

A gyakorlott gyakorlatok erősen ajánlottak láb lymphedema kezelésére. Úszás ajánlott, mert a víz úgy viselkedik, mint egy kompressziós ruha, és külső nyomást gyakorol a beteg bőrére, hogy a nyirokfolyadékot a test elvezető rendszerébe visszahozza. A betegnek rendszeresen gyakorolnia kell a kompressziós ruházat viselését. Kerékpározhat, futhat, vagy kocoghat. Mindaddig, amíg egy kompressziós ruhát visel, elvégezheti az összes rendszeres fizikai tevékenységét.

Bőrápolás és higiénia

A hosszú távú önfenntartás fontos a láb lymphedema kezelésében. Az önkarbantartás magában foglalja a jó bőrhigiéniát. A páciensnek nem szabad vágnia, és nem szabad fájdalmat okoznia. El kell kerülnie a pedikűröket a körömszalonokban, és meg kell látogatnia a lábszárvédőt, hogy elszakítsa a körmeit, ha ennek ellenére nehézségei vannak. Nem szabad megdöntenie a bokáját, és napi hidratálnia kell a lábát, így a gombák és a baktériumok nem növekednek a bőrön. A bőr fertőzése magában foglalja a cellulitist, amely szükségessé teheti az intravénás antibiotikumokat és a kórházi kezelést. A betegeknek vízzel hidratáltnak kell maradniuk, és meg kell őrizniük az egészséges étrendet és életmódot. Gyümölcsöt, zöldséget és rostban gazdag ételeket kell fogyasztania. El kell kerülni a felesleges alkoholt, a koffein-fogyasztást és a dohányzást.