Mi a keze a szakadt mellizomzatnak?

Áttekintés

Erős a teniszezés, a csúszás és az esés, vagy a súlyos emelkedés esete egy szakadt mellizomot okozhat. A betegek rendszerint tudatában vannak az izomtörzs által okozott szöveti törésnek. A University of Buffalo Sports Medicine csoport beszámol arról, hogy néhány beteg szédülést vagy égő érzést és fájdalmat érez, amikor a sérülés bekövetkezik. A gyors kezelés minden vérzést vagy gyulladást javít, és fájdalomcsillapítást biztosít mindaddig, amíg az orvosi kezelés meg nem történik.

Elsősegély

A mellkasban fellépő izmokat súlyos izom-csontrendszeri sérüléseknek tekintik, mivel kiterjedt szövetkárosodást okoznak, ami kiterjedhet a szomszédos inakra és a mellbimbókra. A Mayo Klinika javasolja elsősegély nyújtását, majd szakmai értékelést és kezelést kér, ha a páciensek az általános izomtörés mellett gyilkosságot okoznak. A jég azonnali alkalmazása a vérzés és a duzzanat szabályozására szolgál. Ez a kezelés az otthoni gondozásban az első néhány napban is fájdalomcsillapításra, 20 perces időtartamra, három óránként vagy három óránként használható. A hűtőszekrényben tárolt nagy, újrahasznosítható gélcsomag kényelmes és kényelmes hidegterápiát biztosít.

Kábítószer-terápia

A fájdalomcsillapító gyógyszerek nem gyógyítják a szakadt izmokat, de csökkenti az izomgyulladás negatív hatásait. Az akut gyulladás fájdalmat okoz, mivel a duzzanat a sérülést követően stabilizálja a mellizom törzset. Ha azonban a gyulladás továbbra is fennáll, gátolja a gyógyulást. A Nemzeti Egészségügyi Intézet jelentése szerint a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek segítenek megszakítani a fájdalom és a duzzanat ciklusát, amikor már nem hasznos a testben. Az orvosok javasolhatják az over-the-counter vagy vényköteles erősségeket.

Pihenés a gyakorlástól

Ha további feszültséget helyezünk a mellkasra, akkor a késleltetett retardálás nehezíti az új sejtnövekedést a sérült szövetekben. A mellkasban lévő szakadt izom mozgatása is bántódhat, ezért az orvosok a rehabilitációs kezelésen túl fájdalomcsillapítást is előírnak. Néhány betegnek felfüggesztenie kell az összes tevékenységet 24 órán át vagy tovább. A Mayo klinikától függően akár hat hétig is szükség lehet a sportolás vagy a mozgás megszüntetésére, amely fájdalmat okoz.

Fizikoterápia

A pectoralis major és pectoralis minor nagy, vastag izmok, amelyek sűrű szövete lassan gyógyul. A szakadt izom nyugalma csökkenti a rugalmasságot, ezért a mozgás folytatása előtt a betegeknek meg kell húzniuk a mellkasokat, hogy visszaállítsák mozgási tartományukat. Az NIH beszámol arról, hogy az orvosok a sérülés utáni második héten ajánlhatják az otthoni edzést vagy a szakszerűen irányított fizikoterápiás programot. Az illeszkedő szövetek lassú helyreállítása javítja a testmozgást és csökkenti a jövőbeni mellizomsejtek kockázatát.