Milyen testrendszereket érint az alzheimer-kór?

Áttekintés

Az Alzheimer-kór egy krónikus, gyógyíthatatlan agyi rendellenesség, amelyet az agyszövet és a funkciók progresszív elvesztése jellemez. Az Alzheimer-kór korai szakaszai elsősorban az intellektuális funkciókat érintik. A késői stádiumú Alzheimer-kór közvetlenül vagy közvetve más testrendszerekre hat. Az állapot végül végzetes. Az Alzheimer Szövetség becslései szerint az Egyesült Államokban akár 5,3 millió férfi és nő él az Alzheimer-kórral.

Központi idegrendszer

Az Alzheimer-kór elsősorban a központi idegrendszer betegsége, amely magában foglalja az agyat és a gerincvelőt. Bár az Alzheimer-kór oka továbbra is kevéssé ismert, specifikus agyi rendellenességeket azonosítottak a betegségben szenvedő betegeknél. A specifikus fehérjékből és a halott agysejtekből álló amiloid plakkok fokozatosan felhalmozódnak az agyszövetben. A természetben előforduló, a tau néven ismert agyi fehérjék abnormálisan felhalmozódnak, ami az agysejtek működésképtelenségét és végül meghalást eredményez. A működő agyszövet elvesztése, amely az Alzheimer-kórban előfordul, eredetileg problémákat okoz a memóriában és a tanulásban. A betegség előrehaladtával egyre inkább érintett az intellektuális funkció, a személyiség és a hangulat. A késői stádiumú betegségben a betegek elveszítik önérzetüket és a jelenlegi körülményeket. Az előrehaladott Alzheimer-betegségben szenvedő betegek teljes mértékben függnek másoktól a mindennapi ellátáshoz, mivel elfelejtették, hogyan kell a mindennapi élet alapvető feladatait megtenni. A betegek nem ismerik fel a szeretteiket, és elveszítik azt a képességét, hogy megfontolják, tervezzék, ésszerűsítsék, megszervezzék és kölcsönhatásba lépjenek a környezetükhöz.

Emésztőrendszer

Az Alzheimer-kór számos módon befolyásolja az emésztőrendszert. A 2013-as “Gerontológiai és Geriátriai Levéltárban” publikált áttekintés szerint az Alzheimer-kórban gyakoriak a lenyelés nehézségei, és más típusú demenciához képest ezek a nehézségek gyakran meglehetősen korai szakaszban fordulnak elő a betegségben. Az emberek gyakran nehezen fogyasztanak fulladás nélkül. A tüdőgyulladás továbbra is az Alzheimer-kórban szenvedő emberek halálának gyakori oka. A tüdőgyulladás kialakulása gyakran összefüggésbe hozható lelki nehézségekkel, amelyek az élelmiszer vagy a folyadékok véletlen belélegzéséhez vezetnek a légutakban. Az Alzheimer-kóros betegeknél kialakulhat az illatérzet, amely az ízérzést is befolyásolja. E fogyatékosság miatt az étkezés problémás lehet. A bélellenállást is hátrányosan befolyásolja az Alzheimer-kór. A fekvő inkontinencia a legtöbb betegben előrehaladott betegségben fordul elő.

Neuromuszkuláris rendszer

Az előrehaladott Alzheimer-betegségben szenvedők elveszítik az izomzat céltudatos használatát. A késői stádiumú betegségben szenvedő betegek általában elvesztik járóképességüket. Elveszhet a képesség, hogy a testtartást biztonságosan üljön el a székben. Az izmok egyre merevebbé válnak, mivel a neuromuszkuláris rendszer kontrollja csökken. Az Alzheimer-kórban szenvedő emberek körében gyakran fordul elő a hanyatló motorfunkcióval kapcsolatos baleseti sérülések.