Mi okozza a sötét foltokat az emberi ínyeken?

Áttekintés

Sötét foltok az ínyén ártalmatlan vagy halálos körülmények lehetnek, természetétől függően. Egyes szájüregi rákok korai szakaszában sötét foltokként manifesztálódnak. Súlyos ínybetegség is vezethet a sötét foltok vagy alakzatok kialakulásához fogain és fogain. Mindig konzultáljon a fogorvosával, ha észreveszi a foltokat az ínyében, hogy alapos diagnózist kapjon.

Számítás

A kalkulus egy kemény, meszesített lerakódás, amelyet keményített fogászati ​​plakkból, szóródó törmelékből, nyálból és ásványi anyagokból alakítottak ki. Ez a kemény maradék a fogak vonala mentén és alatt helyezkedik el, a fogak felülete és az ínyszövet között. A színe a sárgától a nagyon sötétbarna színig terjedhet. Ezek a lerakódások megjelenhetnek foltok formájában az ínyen, és jelzik a fogászati ​​higiénés szokások és állapotok, amelyek gumi betegséghez vezetnek. A megfelelő napi fogselyem megakadályozza a kalkulus felépülését. Ha már van kémusa az ínyvonal mentén, nézze meg azonnal a fogorvost. A fogorvos eltávolíthatja a túlzott kalkulus-lerakódásokat és felmérheti az ínybetegség súlyosságát.

Amalgám tetoválás

Ha van tölteléke, koronája vagy fogsor, akkor amalgám tetoválásokat fejleszthet. Ezek a szürke, kék vagy fekete foltok jelennek meg a szájban, amikor az amalgám apró részecskéi beágyazódnak a szájperemekbe. Ezek a foltok ugyanolyan méretűek maradnak, és rendszeres, kerek, lapos megjelenésűek. Bár ezek a foltok nem jelentenek veszélyt, egyes orális daganatok korai szakaszában hasonlítanak amalgám tetoválásokra – minden új foltot vagy elszíneződést azonnal meg kell vizsgálni.

Malignus melanoma

A melanoma nagyon ritka a szájon belül, de a szájüregben gyakran halálos kimenetelű. Az orális melanoma a száj belsejében bárhol kicsi fekete foltként kezdődik. Korai szakaszában, amalgám tetováláshoz hasonlít. Amint a rák előrehaladt, a színe lehet csillogó, sötétbarna vagy fekete, vörös vagy szürke színű. A mérete növekedni fog, mivel több a szájra és formája szabálytalanul változik, ahogy nő.

Figyelem

Az ínyen sötét foltokat súlyos körülmények is okozhatnak, mint például a Stevens-Johnson-szindróma és a toxikus epidermális nekrolízis. Ha a szervezet más területein bőrkiütések jelentkeznek az ínyek sötét foltjai mellett, azonnal forduljon orvoshoz.