Mi okozza a légszomj stresszt?

Krónikus obstruktív légúti betegség

A nehézlégzés során fellépő rövidlátás számos lehetséges okot tartalmaz. Leggyakrabban a tüdők, a légutak vagy a szív problémák okozzák. Más problémák légzést okozhatnak a stressz során is. A légzési nehézségeket okozó tüdőproblémák közé tartoznak a krónikus obstruktív tüdőbetegség, a dohányzáshoz gyakran kapcsolódó tüdőszövet betegsége. Az asztma befolyásolhatja a légutakat, és légszomjat okozhat. A pangásos szívelégtelenség légszomjat eredményez.

Asztma

A krónikus obstruktív tüdőbetegség egyetlen betegségnek számít, két változatban: emphysema és krónikus bronchitis. A COPD-vel rendelkező személy tipikusan mindkettővel rendelkezik. A tüdőtágulat a normál tüdőszövet elvesztése. Az oxigén és a széndioxid gázait a szövetek elvesztése miatt nem hatékonyan cserélik a környezettel, ami megnehezíti a megnövekedett oxigénigényt az erőfeszítés során. A bronchitis szűkíti a légutakat, így nehezebbé teszi a levegőt a tüdő és az atmoszféra között, és a szűk légutakat nyálkahártyával köti össze.

Pangásos szívelégtelenség

Az asztma hasonló a krónikus hörghuruthoz, mivel a légutak szűkületét és a túlzott nyálkahártyát okozza. Azonban krónikus bronchitis mindig jelen van, míg az asztmát érzékeny légutak okozzák. Az asztma gyakori triggerjei közé tartoznak az állatok, a por, az időjárási változások, a füst és a testmozgás is. Miután elindult, a szűkített légutak légszomjat okoznak.

Egyéb problémák

Pangásos szívelégtelenség fordul elő, mivel a szív gyengül, például szívroham, koszorúér-betegség vagy fertőzés. Ennek következtében a vesék nem kapnak elegendő mennyiségű vért és válaszolnak, mivel megtartják a folyadékot a testben, és még többet dolgoznak a szívben. A folyadék a szövetekbe és tüdejébe támaszkodik. A tüdőben lévő folyadék, plusz a gyengén szívű extra munka, a légzésnek a megerőltetéshez vezet.

Sok más probléma is okozhat légszomjat a fáradsággal. Néhány példa a következőkre terjed ki. A tüdőben lévő vérrögök, amelyeket tüdőembóliának neveznek, tipikusan légszomjat okoznak. A szívroham és az angina légszomjat eredményezhet, és általában a szívben szűkült artériák okozzák. Magas magasságban kevesebb oxigén áll a tüdőben. A szorongás, a mozgáshiány és az elhízás egyéb tényezők.