Mi okozza a laza székletet a felnőtteknél?

Áttekintés

A vastagbél általában elnyeli a legtöbb vizet a székletben, így puha, szilárd széklet. A táplálékbevitel, a fertőzések és az emésztőrendszeri betegségek fokozott vizet eredményezhetnek kioltott székletben vagy laza székletben. Az elfogyasztott ételek tápanyagtartalma és a bélfertőzések gyakran átmeneti hasmenéses epizódokat okoznak. Az emésztési rendellenességek gyakran a krónikusan laza széklet alatt állnak.

Diétás cukrok

A diétás cukorbevitel növelheti a széklet víztartalmát, ami hasmenést okozhat. A vékonybélnek korlátozott kapacitása van a cukoralkoholok bizonyos típusainak megemésztésére, amelyek közé tartozik a xilit, a szorbit, a mannit, a lactitol, az izomalt és a maltitol, és a nagy mennyiségű bevitel gyakran átmeneti hasmenést eredményez. A Xylitol természetesen salátában, kukoricában, karfiolban, málnában és eperben fordul elő. Élelmiszerként használják az ínyekben, a lélegzetvételben levő mentákban és az élelmiszerbárokban. A szorbit természetesen előfordul az őszibarackban, körteben, alma és szilva. Kevésbé kalóriatartalmú édesítőszer, cukorka, fogíny és sok “diétás” étel. A mannit egy másik gyakori cukoralkohol, amely természetesen a sárgarépában, édesburgonyában, spárgában, olajbogyóban és ananászokban fordul elő. A feldolgozott élelmiszerek általában mannitot tartalmaznak alacsony kalóriatartalmú édesítőszerként. A tejben előforduló természetes cukor laktóz szintén laza székletet okozhat. Sok felnőttnek alacsony az intesztinális laktáz szintje, az enzim, amely laktózt lebontja abszorbeálható cukrokra. A nagy mennyiségű tej vagy tejtermékek lenyelése hasmenést okozhat a laktáz-hiányban szenvedő betegek között, más néven laktóz intoleranciában.

Bélfertőzések és ételmérgezés

A vírusok, baktériumok és bizonyos paraziták által okozott bélfertőzések gyakran laza székletet okoznak. A vírusos gastroenteritis, a gyomor és a belek gyulladása gyakori oka az epizodikus hasmenésnek. Sok vírus gasztroenteritist okozhat, beleértve a norovirusokat, asztrovírusokat, rotavírusokat, szapovírust és bizonyos adenovírust. A Salmonella fajok, a Shigella fajok, a Staphylococcus aureus, a Clostridium perfringens, a Bacillus cereus és bizonyos Escherichia coli törzsek által okozott bakteriális ételmérgezés szintén episzódusos hasmenést okoz. A laza székletet gyakran okozó paraziták közé tartoznak a Cryptosporidium, a Giardia, az Entamoeba histolytica és a Cyclospora fajok.

Malabszorpciós rendellenességek

Az elfogyasztott élelmiszerek lebomlását vagy a bélben lévő tápanyagok felszívódását zavaró betegségek együttesen malabszorpciós rendellenességeket jelentenek. Ezek a körülmények általában laza székletet okoznak. A hasnyálmirigy-emésztő gyümölcslevek csökkenése vagy felszabadulása az étkezési zsírok, keményítők és fehérjék károsodása miatt felszívódást okoz. A hasnyálmirigy felszívódásának gyakori okai közé tartoznak a hasnyálmirigy-gyulladás, a hasnyálmirigy gyulladása és a cisztás fibrózis, egy genetikai rendellenesség. Az epének gyengesége vagy felszabadulása – ami májcirrózissal vagy epekővel történik, többek között máj- és epehólyag-rendellenességek között – gyakran hasmenést okoz Amely az emésztetlen zsírok jelenlétéhez kapcsolódik a bélben. Az emésztett tápanyagok felszívódását gátló bél rendellenességek közé tartozik a cöliákia, a Crohn-betegség és a Whipple-betegség. A rákos röntgen sugárkezelések átmenetileg megzavarhatják a tápanyagok felszívódásának képességét is, ami hasmenéshez vezethet.

Egyéb okok

Számos egyéb körülmény és rendellenesség laza székletet vagy hasmenést okozhat. Ilyen például: – szeszélyes alkoholfogyasztás vagy alkoholizmus, – ingerlékeny bél szindróma, – hashajtó túlzott használat, – bizonyos fogyókúrás gyógyszerek, például orlisztat (Alli, Xenical), – gyomor bypass műtét vagy a bélrész eltávolítása; – divertikulitisz, – vastagbél vagy hasnyálmirigy-rák, – pangásos szívelégtelenség, – túlműködő pajzsmirigy vagy underactive mellékvese, – diabeteses idegkárosodás

Lásd orvosa, ha megmagyarázhatatlan laza székletet tapasztal, különösen akkor, ha a hasmenés súlyos vagy súlyosbodó vagy 4 vagy 5 napnál hosszabb ideig javul. Ez különösen fontos, ha terhes vagy meglévő egészségügyi állapotban van, például diabéteszben, HIV / AIDS-ben, rákban vagy gyulladásos bélbetegségben. Sürgős orvosi ellátást igényel, ha szédülést, szédülést, szédülést észlel, beleértve: – súlyos vagy rosszabbodó hasi fájdalmat, – véres, barna színű vagy kátrányos székletet, – láz, magasabb mint 101 F, – szédülés, szédülés Vagy ájulás

Figyelmeztetések és óvintézkedések