Mi okozza a fehér foltokat a bársonyos bőrön?

vitiligo

Fehér foltok a bőrön észrevehetőbbek lesznek a csecsemőknél, és a szenvedést keresik az ok megtalálásához. Általában a fehér foltok nem okoznak komoly aggodalmat a MayoClinic.com szerint. A bőr különböző rendellenességei fehér foltokat okozhatnak a bőrön. A dermatológussal folytatott konzultáció segíthet meghatározni a fehér foltok okait és a megfelelő kezelést.

Tinea Versicolor

A Vitiligo a bőrt elveszíti a melanocyták, vagy a pigmentképző sejtek, amelyek a bőr színét adják. Fehér foltok jellemzik, amelyek éles ellentétben állnak a környező bőrrel, mondja a Merck Manual Professional Edition. A Vitiligo csak egy bizonyos területet hozhat létre, érintheti a test egy részét, vagy ritkán érintheti a bőr teljes felületét. A Vitiligo leggyakrabban az arcon, az ujjakon, a kezek, a könyök, a térd, a lábszár és a lábak hátán fordul elő. Az ok ismeretlen, bár feltételezhetően autoimmun rendellenesség. A Vitiligo jelentős pszichológiai zavart okozhat, különösen a sötét bőrű embereknél. Nincs gyógymód, mondja Merck. A kezelés magában foglalhatja a barnulás elkerülését, a helyi gyógyszerek, a különböző fényhullámú terápiák, a depigmentáció vagy a tetoválás, hogy színt adjanak az érintett területeknek.

Ciktai poikiloderma

A Tinea versicolor gombafertőzés, amely beavatkozik a bőr pigmentsejtjeibe, és fehér foltok képződnek. A szenvedők kis fehér, pikkelyes foltokat észlelnek, amelyek viszkethetnek. A spotok rózsaszín, barnás vagy barna is lehetnek, a MayoClinic.com szerint. A Tinea versicolor a leggyakrabban a háton, a mellkason és a nyakon található. A tizenévesek és a fiatal felnőttek leginkább érintettek. Bár ez a gomba általában az egészséges bőrön jelen van, olyan tényezők, mint pl. A páratartalom, a túlzott izzadás és a gyengített immunrendszer túlnövekedhetnek. Egyes over-the-counter gombaellenes krémek vagy samponok általában hatékony kezelést igényelnek, de súlyos vagy perzisztens esetekben helyileg vagy szájon át szedett gyógyszerekre van szükség. A foltok néhány héttel eltarthatnak a gomba felszámolása után.

Lichen Sclerosus

A Civatte poikiloderma krónikus bőrbetegség a Skinsight szerint. Nem rákos, és leggyakrabban a tisztességes bőrű felnőttekben fordul elő. Fehér foltok, amelyek csipkés megjelenésűek a nyakon és a mellkason, valamint a sötétebb területek és a bőrpír. A Civatte Poikiloderma olyan kozmetikai rendellenesség, amely nem igényel kezelést. Annak megakadályozására, hogy a betegek rosszabbodjanak, a szenvedők védőruhát vagy fényvédőt viselhetnek. A lézerterápia ezt az állapotot kevésbé észreveheti.

A lichen sclerosus olyan rendellenesség, amely a bőrön kis, sima és fényes fehér foltokkal kezdődik. A leggyakrabban érintett területek a nemi szervek és az anális területek, de előfordulhat a felső testen és a melleken is, az Országos Arthritis és Musculoskeletal and Skin Diseases intézetek szerint. A fehér foltok nagyobbak és törékennyé válnak, ami könnyeket és zúzódásokat okoz. A viszketés gyakori. Egyéb tünetek közé tartozik a fájdalom, vérzés és hólyagképződés. A lichen sclerosus nem fertőző. Ennek oka ismeretlen. A Lichen sclerosus-t akkor kezeljük, ha a nemi szervek területén fordul elő, mert szexuális és vizelési problémákhoz vezethet. Erős gyulladáscsökkentő krémek kezelik a rendellenességet. A körülmetélés általában megoldja a férfiak állapotát.