Mi a szociopata viselkedés oka?

Áttekintés

Az a személy, akit szociopatának tartanak, olyan mûködõképességeket fejlesztett ki, amelyek mások jogait sértik. Gyakran ezek büntető jellegűek. A “Mentális zavarok diagnosztikai és statisztikai kézikönyve, negyedik kiadás” (DSM-IV) leírja néhány ilyen viselkedést, mivel nem felel meg a társadalom szabályainak, a megtévesztésnek, az impulzivitásnak, az önzetlen vagy mások meggondolatlan veszélyeztetésének és a megbánás hiányának. Ez a viselkedés az Antiszociális Személyiségzavarnak nevezett állapot alá esik. Néhány oka ennek a rendellenességnek a gyermekkortól származhat.

A gyermekek visszaélése és elhanyagolása

Azok a gyermekek, akiket szüleik vagy gondviselőik bántalmaztak, később komoly következményekkel járhatnak az életben. A szociopatizmus megszerzésének esélye növekszik, ha a gyermek ilyen típusú bántalmazásnak van kitéve. A gyermek, aki távoli és elszánt szülei van, szintén veszélyben van. Donald Black, a PsychCentral elmondta, hogy az ilyen gondozással járó gyermekek gyakran nem tesznek kapcsolatot a szüleiknek vagy gondozóiknak, ami megnehezíti e kötvények másokkal való későbbi alakítását. A nem elérhető szülők gyakran kevés felügyeletet vagy szabályokat biztosítanak. Ez olyan gyermekhez vezet, aki nem tanulta meg a következő szabályok fontosságát, legyen az otthon, az iskolában vagy a társadalomban. A visszaélő, elhanyagolt vagy hiányzó szülők nem jó szerepet töltenek be a gyermeknek, hogy kövesse a felnőttkort. Azok a gyermekek, akik állandóan otthonról házra költöznek, például a nevelőszülőknél, szintén veszélyben vannak, mert nem ragaszkodnak másokhoz.

Agykémia

A New York-i Egyetem Langone Orvosi Központja szerint az agy a prefrontális kéregnek nevezett terület felelős az ítélet, az impulzivitás, az agresszivitás és a döntéshozatal ellen. Az antiszociális magatartást tanúsító egyéneknek kémiai egyensúlyhiányra van szükségük, amely megakadályozza, hogy az agy ezen területe olyan jeleket küldjön, amelyek megfelelő viselkedést követelnek meg. A specifikus vegyi anyag a szerotonin, ami a jólét érzetét hozza létre. A szociopátiás magatartásban szenvedő személyek károsíthatják az idegközpontokat, amelyek szabályozzák a szerotonin felszabadulását.

Eljárási rendellenesség

A DSM-IV azt állítja, hogy egy olyan gyermek, akinek a 10 éves kor előtt viselkedési rendellenességet diagnosztizáltak, nagyobb esélye van az antiszociális személyiségzavar kialakulásának, hacsak az állapotot korán és hatékonyan kezelik. A viselkedési rendellenesség tünetei hasonlóak az antiszociális személyiségzavarhoz. A kritériumok zaklatás és mások fenyegetése, az emberek vagy állatok elleni agresszió, a fizikai kegyetlenség, a tulajdon elpusztítása, a hazugság és a lopás. A korai magatartási rendellenességben szenvedő gyermeknek rosszabb a prognózisa, mint a betegség későbbi gyermekkorban vagy serdülőkorában kialakuló betegség.