Savó és gluténmentes étrend

Áttekintés

A lisztérzékenységben vagy a glutén intoleranciában szenvedők gyakran nem képesek megemészteni a savót. Normálisan működő szervek a rozs, az árpa és a búza emésztésénél szintetizálják a glutént ismert fehérjét. A Celiac Sprue Egyesület azt írja, hogy ha a Celiac-betegségben szenvedő személy megpróbálja felemészteni a glutént, immunrendszere támadást indít a vékonybélre. A tejsavó a sajtkészítés során keletkezett fehérje. A Vegetáriánus Társaság szerint a sajtkészítők felmelegítik a tejet, majd szűrik le, hogy elkülönítsék a tejsavót vagy folyadékot, a tejsavót. Az a személy, aki mindkét fehérje számára intoleranciának kell lennie, meg kell találnia egy étrendet, amely elegendő fehérjét biztosít anélkül, hogy veszélybe sodorja az egészségi állapotát. Forduljon orvosához, mielőtt bármilyen okból megváltoztatja a diétát.

A bruttó állóeszköz-felhalmozási táplálkozás

A bruttó állóeszköz-felhalmozás “gluténmentes, kasszinmentes” kifejezés. A Cassein az élelmiszer-intoleráns fogyasztói weboldal szerint a tejben található elsődleges fehérje. A kazein a szilárd fehérje leszűrve a sajtból a sajtkészítés során. A GFCF táplálkozás a glutén eltávolításával kezdődik, ha keményítő nélküli élelmiszereket helyettesít. A búzából, zabból és árpából származó cukor helyettesítik a gyümölcsökben és zöldségekben találhatóakat. A gluténmentes gabonák, mint a tészta, a sütemények és a kenyér, kitöltik a tápanyaghiányt. Miután a glutént kiszivárogtatják, a diéta azt tanácsolja, hogy megszüntesse a hagyományos tejtermékeket az étrendből. A tehéntej szója, mandula vagy rizstej helyettesíti.

Amy Gluténmentes étkezési terve

Az Amy’s Kitchen, az ökológiai, a vegetáriánus és a gluténmentes ételek gyártója kifejlesztett egy étkezési tervet, amely tartalmazza az élelmiszereket, amelyek a sajtok eltávolításával és a címkék felolvasztásával egyaránt alkalmazhatók a savómentes diétához, annak meghatározásához, hogy a tejsavó összetevő. Mivel az Amy’s Kitchen számos termék tejtermék-mentes, vagy tejtermék-mentes változata van, a nem tejtermék változatot helyettesítheti a diétájába. Az Amy Gluténmentes étkezési terve egy kéthetes program, amely a termékcsaládra, valamint a friss gyümölcsökre és zöldségekre, gabonafélékre, vetőmagokra és diófélékre épül. A táplálék napi 1500 kalóriára épül, és 1800-ra bővíthető.

A Dairy Free Challenge

Alisa Fleming működteti a Go Dairy Free honlapot, és a “Go Dairy Free: Az útmutató és a Cookbook for Milk Allergia, a Laktóz Intolerancia és a Casseinmentes Living” című szerzője. A könyve körvonalazza, hogyan lehet kiküszöbölni a tejtermékeket az intoleranciával vagy allergiával élő embereknél és azok összetevőire, beleértve a tejsavót is. Fleming étrend-tervezésének háttere kiterjed a Celiac-betegséggel rendelkezőkre, és a “Go Dairy Free” foglalkozik azzal, hogyan lehet beépíteni mind a gluténmentes, mind a tej- és tejsavmentes étrendet.