Milyen összetevőkre van szükség a szervezeted kollagén előállítására?

Vitaminok

A sebek gyógyulásához elengedhetetlen “kollagén” az extracelluláris mátrixban és a kötőszövetben a legfontosabb oldhatatlan rostos fehérje “, a W. H. Freeman és Company által 2000-ben publikált” Molecular Cell Biology “tankönyv szerint. Ahogy öregszünk, a kollagén termelés lelassul. Ennek egyik látható eredménye, hogy a bőr elveszíti bizonyos rugalmasságát, ami megrándulást és ráncokat okozhat. Bár számos tápanyag közvetett szerepet játszik a kollagén termelésében a termelését befolyásoló testi rendsze- reket táplálja, mint például a hormonrendszert, néhányan közvetlenül részt vesznek a kollagén előállításában.

Ásványok

A C-vitamin, az A-vitamin, az E-vitamin és a B1-vitamin, amelyet szintén tiaminnak neveznek, mindegyiknek fontos szerepe van a kollagén termelésében. A C-vitamin annyira fontos, hogy a kollagén súlyos testrészei elkezdenek lebomlani a kiterjesztett hiányosságok idején, ami a skorbutnak nevezik. Az élelmiszerek a legjobb források ezekhez a tápanyagokhoz, mert az ilyen módon történő megszerzésük a finomabb és összetett gyógyszerészeti döntéshozók által megismételt mikrotápanyagok előnyös előnyeit kínálja. Bizonyos körülmények között azonban szükség lehet kiegészítésre. Vegye fontolóra, hogy konkrét tanácsokat kérjen az egészségügyi szakembertől a hatékony dózisokról.

Aminosavak

Bizonyos ásványi anyagok közvetlen szerepet játszanak a kollagén termelésben. A Salisbury Állami Egyetem Biológiai Tudományok Tanszékének kutatási cikke szerint a vas alapvető fontosságú a kollagén termelésében, “az artériás fal szerves összetevőjeként”. A cink alapvető fontosságú a szintézis folyamatában, amely mind a Kollagén és ezáltal elengedhetetlen a sebgyógyulás folyamatához. A réz fontos a kollagén szerkezetéhez, és elősegíti annak feszültségét és erősségét. Ha étrend-kiegészítők mellett étrend-kiegészítőket is használ, a legjobb, ha ezt a szakember ajánlotta, mivel ezeknek az ásványi anyagoknak túl sok lehet olyan káros, mint túl kevés. Túl sok vas lehet mérgező. Túl sok cink negatív hatással lehet a réz felszívódására.

A lizin és a treonin két esszenciális aminosav, amelyek feltétlenül szükségesek a kollagén termeléshez. A szervezet ezt nem teszi meg, ezért az étrendből olyan ételeket kell beszerezni, mint a húsok, a tejtermékek, a búzacsíra és a bab, vagy a táplálékkiegészítők. A dietetikus segíthet a napi étrend részletes tervezésében, amely megfelelő mennyiségű tápanyagot biztosít a megfelelő mennyiségben. A táplálékkiegészítőkkel kiegészített táplálkozási célok elérése érdekében táplálkozási vagy speciálisan képzett egészségügyi szakembert kell konzultálni.