Milyen fájdalomcsillapítók jól működnek a Crohn-szal?

Áttekintés

A Crohn-betegség az emésztőrendszeri gyulladás által okozott gyulladásos bélbetegség egyik formája. A Crohn-betegség egyik tünete a fájdalom, amely gyakran a hegesedés által okozott belek duzzanata vagy az emésztőrendszerben fellépő zavarok következménye. A WeAreCrohns.org szerint sokféle fájdalom alakulhat ki a Crohn-betegségben, mint például enyhe puffadási kényelmetlenség, fájdalmas fájdalom vagy éles szúró fájdalom. A fájdalomcsillapítók segíthetnek a fájdalom szabályozásában, bár a betegeknek óvatosan kell választaniuk a fájdalomcsillapítókat, mivel egyes betegségek súlyosbíthatják a betegséget.

Paracetamol

Az orvosok gyakran javasolják az acetaminofét a Crohn-betegséghez társuló enyhe fájdalom kezelésére, a GeorgiaHealthInfo.gov szerint. Az acetaminophen többféle márkanév alatt kapható, pl. Tylenol és Actamin. Az acetaminophen csökkenti a fájdalmat a test fájdalomérzetének megváltoztatásával, a PubMed Health szerint. A betegek nem léphetik túl az orvos által ajánlott acetaminofen adagot, mert súlyos mellékhatások jelentkezhetnek.

Narkotikus fájdalomcsillapítók

Vényköteles narkotikus fájdalomcsillapítók, beleértve a kodeint és a Vicodint, néha a Crohn-betegség által okozott fájdalmasabb tünetekre írják fel. A kábítószerek lelassítják a székletnek a székleten keresztüli mozgását is, ami segíthet a Crohn-betegség által okozott súlyos hasmenés enyhítésében, mondja WeAreCrohns.org. Ezek az erőteljes fájdalomcsillapítók addiktívek lehetnek, ha hosszú távú betegségek kezelésére használják őket, ezért a betegeknek óvatosnak kell lenniük a kábítószer függőségének fejlesztésében.

Kerülje a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket

A Crohn-betegségben szenvedő betegeknek kerülniük kell a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket vagy az NSAID-okat. Ezek a fájdalomcsillapítók, köztük az aszpirin, az ibuprofren, amelyet Motrinnak, Advilnek és másoknak adnak el, és az Aleve-ként értékesített naproxen a GeorgiaHealthInfo.gov szerint a Crohn-betegség tüneteit rosszabbá teheti. Bizonyos esetekben a nem szteroid gyulladáscsökkentők növelhetik a vérzést a belekben, és újabb fekélyek kialakulásához vezethetnek, a WeAreCrohns.org szerint. Az American Journal of Gastroenterology 2010. áprilisi számában publikált tanulmány azonban nem talál statisztikailag szignifikáns összefüggést a nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazása és a gyulladásos bélbetegség fellángolása között, mondja a Medline Plus.