Mi okozza az extrém fáradtságot?

Anémia

Az extrém fáradtságban szenvedők mélyen fáradtnak és hiányos energiának bizonyulnak, amely a megfelelő pihenés és alvás ellenére is fennáll. Mivel a szervezet oxigént igényel, energiát generál, betegségek és állapotok, amelyek megzavarják az oxigén szállítását a testszövetekben, gyakran súlyos fáradtságot okoznak. Az extrém fáradtság okainak diagnosztizálása megkönnyíti a kezelési terv kidolgozását, amely segít enyhíteni ezt a gyakran gyengít tünetet.

Krónikus obstruktív légúti betegség

A vérszegénység olyan általános állapot, melyet a véráramban keringő vörösvérsejtek abnormálisan alacsony száma jellemez. Az anémia gyakran okoz fáradtságot, a Nemzeti Szívsebészeti és Vérintézet szerint. A fáradtság szintje nő az anémia súlyosságával arányosan. A kifejezetten alacsony vörösvérsejtszámmal rendelkezők körében a fáradtság gyakran rendkívüli. A hosszú ideje fennálló vérszegénység sértheti a szívműködést, ami tovább súlyosbítja a fáradtságot. Sok genetikai és szerzett betegség és állapot okozhat vérszegénységet. Ezek közé tartozik a vashiány, a krónikus vesebetegség, a vészes vérszegénység, a sarlósejtes betegség és a leukémia. Az akut vagy krónikus vérveszteséget okozó rendellenességek is súlyos anémiát okozhatnak, beleértve a peptikus fekélybetegséget, a Crohn-betegséget és a májelégtelenséggel járó vérzést.

Szív elégtelenség

A krónikus obstruktív tüdőbetegség vagy a COPD egy progresszív tüdőállapot, amelyet a régóta fennálló gyulladás okoz, ami károsítja a légutakat és a légzsákokat. A COPD-vel kapcsolatos károsodás korlátozza a tüdő kapacitását, hogy az oxigént a belélegzett levegőből a véráramba helyezze át, ami elégtelen oxigént eredményez a testszövetekben. A krónikus oxigénhiány a tartós kimerültséghez vezet, amely a COPD gyakori tünete. A COPD előrehaladtával nő a fáradtság szintje, 2009-től a Betegségmegelőzési és Megelőzési Centrumok becslése szerint 24 millió amerikai COPD-t kapott. A COPD legtöbb esete a dohányzásnak tulajdonítható.

Krónikus fáradtság szindróma

A szívelégtelenség azt a feltételt írja le, amelyben a csökkent szívműködés nem vezet elegendő mennyiségű oxigénben gazdag vérellátáshoz a test szöveteiben, ami krónikus fáradtságot eredményez. A szívelégtelenséggel járó fáradtság fokozódik, mivel a szívműködés csökken. Az előrehaladott szívelégtelenségben szenvedők körében a fáradtság jellemzően súlyosnak bizonyul. A különböző típusú szívbetegségek szívelégtelenséghez vezethetnek. Ön közé tartozik a koszorúér-betegség, szívroham, magas vérnyomásos szívbetegség és cardiomyopathia.

A krónikus fáradtság szindróma egy olyan rendellenesség, amelyet legalább hat hónapig tartó aktivitást korlátozó fáradtság jellemez, amely nem tulajdonítható más orvosi okoknak, mondja a MedlinePlus online orvosi könyvtárának online enciklopédiája. A krónikus fáradtság szindróma sokféle egyéb tünettel együtt járhat, beleértve a fejfájást, a test fájdalmát, gyengeségét, torokfájást, ingerlékenységet, rossz koncentrációt és feledékenységet. A krónikus fáradtság szindrómában szenvedő embereknél depresszió és egyéb mentális egészségi problémák is előfordulnak: az American College of Physicians azt állítja, hogy becslések szerint 500 000 amerikai krónikus fáradtság szindróma van, amely a leggyakrabban a 25 és 45 év közötti nőket érinti. A krónikus fáradtság szindróma oka Az aktív biomedikai kutatás területe.