Mi okozza a vízvisszatartást a férfiaknál?

Kisebb okok

A vízvisszatartás, más néven ödéma vagy cseppkő, a lehetséges okok széles választékát kínálja a férfiaknál, a leginkább jóindulatútól az életveszélyes körülményektől. A folyadékmegtartás leggyakrabban a lábakat, a bokait és a lábfejeket, valamint az arcot és a kezeket is érinti, magyarázza a University of Maryland Medical Center. A víz megmarad a test szöveteiben, és nem önmagában betegség, hanem egyszerű tünet. A krónikus, súlyos vagy széles körű vízvisszatartás orvosi ellenőrzést igényel.

Gyógyszerek

A vízvisszatartás a férfiaknál gyakran egy eléggé elhanyagolható oknak egy átmeneti eredménye. Néha a gravitáció hibás. Ha túl hosszú ideig áll vagy ül ugyanabban a helyzetben, a gravitáció lecsökkenti a folyadékokat, néha pedig az alsó végtagokba ágyazódik, magyarázza a Cleveland Klinika. A magas magasság és a forró légköri hőmérséklet egyéb okok, különösen akkor, amikor erőszakos tevékenységet végeztek, jegyzi meg az UMMC. A túl sok nátrium fogyasztása egy másik gyakori ok, valamint a napégés és az élelmiszerekkel szembeni allergiás reakciók, vagy rovarcsípések vagy csípések.

Egészségügyi feltételek

Bizonyos gyógyszerek mellékhatásként okoznak vízvisszatartást. A Mayo Klinika honlapja néhány gyakoribb példát sorol fel. Az erek kitágítására szolgáló gyógyszerek, mint az értágítók és a kalciumcsatorna-blokkolók, tudják, hogy ödémát okoznak. Ugyanez igaz a nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerekre (NSAID-k), a tiazolidindionokról a cukorbetegségre és a hormonszinteket szabályozó gyógyszerekre.

Az ödéma a férfiaknál súlyos egészségi állapot tüneteinek tűnik. A vérerek vagy vérrögök fertőzése vagy sérülése vízzáródást okozhat, mivel az UMMC szerint nyirokcsatornák blokkolhatják a lymphedema néven ismert állapotot. Vérnyálkahártya-gyengített szelepek, a vénás elégtelenségnek nevezett állapot, zavarhatják a keringést és folyadékmegtartáshoz vezethetnek, jegyzi meg a Cleveland Klinika. A máj cirrózisa egy másik lehetséges ok, a National Institutes of Health szerint. Ezenkívül a Mayo Clinic szerint a vesekárosodás, a betegség vagy a pangásos szívelégtelenség folyadékretenciót okozhat. A fejsérülések és az agydaganatok szintén oedema okoznak, hozzáteszi az UMMC-t.