Mi okozza a meszesedést az hasi aortában?

Hyperparathyreoidismus

Az eradiography.net szerint a hasi aorta meszesedése az agybetegség, amelyben a hasi aorta falának keményedése következik be. A hasi aorta meszesedése az atherosclerosis speciális esete. Az állapot kapcsolatban áll az artériák eltömődésével zsíros szövetekkel. A National Heart Lung and Blood Institute megállapítja, hogy a hasi aorta meszesedésének néhány oka a magas vércukorszint vagy cukorbetegség, a dohányzás, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint.

Genetikai tényezők

A hyperparathyroidizmus kalcifikálódást okozhat a hasi aortában. A “Journal of Bone and Mineral Metabolism” 1996 márciusában jelentett tanulmány szerint a mellékpajzsmirigy hormon fokozott szekréciója fontos szerepet játszik a hasi aorta meszesedése kialakulásában idős női alanyokban. A hyperparathyroidizmus egy olyan betegség, amelyben egy vagy több megnagyobbodott és túlműködő mellékpajzsmirigy a mellékpajzsmirigy hormon feleslegét szelektálja, mint normál állapotban.

Cigaretta dohányzás

A genetikai tényezők a hasi aorta meszesedéséhez vezethetnek. Az American Heart Association beszámol arról, hogy örökletes tényezők szerepet játszanak a hasi aorta meszesedése jelenlétében és mértékében. A szervezet azonban azt állítja, hogy a genetika és a környezet relatív hozzájárulása továbbra is aktív kutatási terület.

Magas vérnyomás

A cigaretta dohányzás a hasi aorta meszesedését okozhatja. A National Heart Lung and Blood Institute-Betegségek és Feltételek Index szerint a cigaretta dohányzás meszesedést okoz a hasi aortában. A betegeket javasolják, hogy szüntessék meg a dohányzást.

Magas koleszterinszint

A magas vérnyomás a hasi aorta meszesedéséhez vezethet. A “Kidney International” folyóirat 1999. júliusi kiadásában jelentett tanulmány szerint a szisztolés vérnyomás szintje és a szérum kalcium és foszfor terméke összefüggésben áll a dialízisben szenvedő betegeknél a hasi aorta meszesedésének nagyobb fokú súlyosságával. A vérnyomás a vér által az erek falára gyakorolt ​​nyomás. A vérnyomás akkor tekinthető magasnak, ha nagyobb vagy egyenlő 140/90 mm-es higannyal.

A magas koleszterinszint a vérben kalcifikálódást okozhat a hasi aortában. A National Heart Pulse and Blood Institute-Betegségek és Feltételek Index azt jelzi, hogy a magas vér koleszterinszintje okozza a hasfal aorta meszesedését. A betegeket javasolják, hogy irányítsák étrendjüket. A koleszterin egy viaszos szteroid metabolit, amely szabályozza a sejtek bizonyos funkcióit és segít a sejtmembránok kialakításában.