Mi okozza a dopamint?

Tiltott és gyógyszeres gyógyszerek

A dopamin az agyban található neurotranszmitter, amely az agyműködés számos aspektusát segíti. Ezek a területek magukban foglalják a motor funkcióját és a hangulatot, és talán a legismertebb szerepe a dopamin játszik az Ön által észlelt boldogsághoz. Valójában sok kellemes tevékenység növelheti a dopamint, mint például a szex és az étkezés. Ez a kapcsolat növelheti a dopamin-növelő gyógyszerek függőségének kockázatát is. Tudva, mi okozhatja a dopamin felszabadulását az agyban, segíthet az életmód javításában, miközben megértheti az agy működését.

Alvás

Számos különböző gyógyszerészeti és tiltott hatóanyagot fejlesztettek ki, hogy nagymértékben növeljék a dopamin felszabadulását és a kötődés sebességét az elméd szinapszisához. Ez segíthet olyan mentális betegségekben szenvedő egyéneknek, mint a depresszió, melyeket alacsony dopaminszint jellemez, de ezek a szerek helytelenül használhatják a függőséghez. Sok tiltott gyógyszer, mint a met és a kokain, óriási túlfeszültséget okoz az agy dopaminszintjeiben, ami gyakran megnehezíti az alvást és az eufória érzését. Ezeknek a gyógyszereknek a felhasználói gyorsan válhatnak függővé ezeken a gyógyszereken, és támaszkodnak rájuk, hogy olyan szintű boldogságot biztosítsanak, amelyet csak gyógyszerek alkalmazásával tapasztalhatnak.

Feszültség

A ScienceDaily.com szerint a dopamin szintjét befolyásolhatja az éjszakai alvás. Kevesebb alvás növelheti a dopaminszintet, és egy álmatlan éjszaka jelentősen növelheti a dopamin jelenlétét az agyadban. Ez segíthet megmagyarázni, hogy az agy képes-e a szervezet ébren tartani az alvásigény ellenére, a ScienceDaily.com szerint. Annak ellenére, hogy a dopamin lecsökkent az alváshiányban, ez a kémia nem képes ellensúlyozni a kimerültség elveszett mentális élességét.

A Bryn Mawr Egyetem kutatása szerint a dopamin kémiai reakció lehet a stressz szintjére, és alkalmazható az agy, mint a stressz kezelésére. Ezt a felemelkedést más organizmusokban azonosítják külső behatások, például hideg hőmérsékletek hatására, amelyek a testet stresszes állapotba kényszerítik. A dopaminszint emelése szintén segíthet a helyzet frusztrációjával és zavartságával elvesztett mentális tisztaság helyreállításában.