Mi az influenza okozó kórokozók?

Áttekintés

Az influenza vírus a világon a második leggyakoribb légúti megbetegedés, a közeli hideg mellett, a Floridai Állami Egyetem 2005-ös információi szerint, becslése szerint 25-50 millió amerikai köt össze évente az influenzával. Nagyon fertőző és legelterjedtebb télen az influenza izomfájdalmakkal és fájdalmakkal, torokfájással, fáradtsággal, száraz köhögéssel és orrfolyással járhat, szélsőséges esetekben pedig halálhoz vezethet. Az influenza kórokozója három típusból áll.

A típus

Huszonöt különböző típusú A típusú influenza létezik, megjegyzi a Centers for Disease Control and Prevention. Az A típusú influenza kórokozó képes megváltoztatni vírusos sminkjét. Ez a folyamat gyors és antigén eltolódásnak nevezik. Ugyanazon influenza szezon alatt számos jelentős változás történhet. A CDC megjegyzi, hogy 2009-ben jelentős változás következett be a H1N1 influenzajárvány miatt.

B típus

A B típusú influenza kórokozó nem változik olyan gyorsan, mint az A típusú vírus, így könnyű nyomon követni. A CDC leírja a folyamatot antigén sodródásként, ami kisebb változásokat eredményez a vírus sminkben hosszabb ideig. A vakcinákat folyamatosan frissítik, hogy a kórokozó változási képessége mellett maradjanak.

C típus

A C. típusú influenzavírus különbözik az A és B típusú vírusoktól, genetikailag és morfológiailag, a Florida State University szerint. Az ebből eredő enyhe tünetek miatt a C típus kevés orvosi veszélyt jelent.