Mi a kezelés a herpes simplex 1 számára?

Áttekintés

A Herpes Simplex 1 vagy a HSV-1 egy vírusos fertőzés, amely a gyakori hideg sebeket, a fájdalmas hólyagokat vagy rovarokat jelenti, amelyek az ajkán, nyelvén vagy a száj belsejében jelennek meg. Ezek a területek a leggyakoribb területek, ahol a fertőzés megjelenhet, de a HSV-1 sebek bárhol megjelenhetnek a testen, beleértve a nemi szervet is. A genitális herpesz azonban jellemzően a HSV-2 okozta, súlyosabb fertőzés, amelyet szexuális kontaktus okoz. A HSV-1 sebek fő tünetei fájdalom és gyengédség, bár bizsergést és égést is jelentenek.

Az aciklovir

Az acyclovir vagy a Zovirax a HSV-1 vírus vírus-ciklusának akut kitörésekben történő rövidítésével működik, ezáltal gyorsítja a hideg sebek gyógyulási idejét. A páciensnek orvosra kell szüksége ahhoz, hogy receptet kapjon az acyclovir számára, amely mind orális, mind kenőcs formában jön, azonban a szájon át történő kezelés sokkal hatékonyabb. Az acyclovir gyakori mellékhatásai közé tartozik az émelygés, gyomorhurut, szédülés és álmosság. Ez a gyógyszer a leghatékonyabb, ha egy-két napon belül kezdődik a hideg fájó kezdet.

famciklovir

A Famcyclovir vagy a Famvir antivirális gyógyszer, amely ugyanolyan módon működik, mint az acyclovir a HSV-1 vírusos ciklusának lerövidítésére. Ez egy vényköteles gyógyszer is, és az acyclovirhoz hasonlóan a leghatékonyabb, ha a kezdeti kitöréstől számított 1-2 napon belül elkezdődik. A famcyclovir gyakori mellékhatásai közé tartozik a hányinger, hasmenés, puffadás vagy gáz, fejfájás és általános viszketés. A magas költség miatt a famcyclovir nem írható fel olyan gyakran, mint az acyclovir.

vaiaciklovir

A valaciklovir vagy a Valtrex egy antivirális gyógyszer, amelyet súlyos herpes simplex fertőzés kezelésére használnak. Ugyanaz a mechanizmus működik, mint az acyclovir és a famcyclovir, de erőteljesebbnek tekinthető, ezért gyakran nem írják elő a hideg sebek esetében. Gyakori mellékhatásai közé tartozik a hányás, hasmenés, székrekedés, hasi fájdalom és súlyos fejfájás.

Over-the-Counter kezelések

A HSV-1 fertőzések túlnyomó többsége enyhe és önkorlátozó, öt-hét nap alatt megoldódik, ezért a legtöbb beteg számára nem szükséges a vényköteles gyógyszerekkel történő kezelés. Vannak olyan over-the-counter gyógyszerek, amelyek segítenek megkönnyíteni a kényelmetlenséget: a rövidítés, az Orajel, a Super Lysine kenőcs és a Herpecin Lip Balm példák. Ezek a gyógyszerek azonban nem gyorsítják a HSV-1 gyógyulási idejét.

A naturopátiás orvosok a herpesz szimplex kezelésére az echinaceát, az aloe vera-t és a cinket említik, de az állítások alátámasztására nem áll rendelkezésre elegendő tudományos adat. A herpes simplex megelőzésére számos, folyamatban lévő klinikai vizsgálatot végeznek a vakcina számára, de jelenleg nincsenek forgalomban.

Alternatív gyógyászat